Sadržaj

Ana Dimitrijević: Proces rehabilitacije fizikalnom terapijom i suplementacijom do ozdravljenja!

Posetili smo Fizio Point centar i razgovarali sa Anom o važnosti fizioterapije i suplementacije. U našem razgovoru, Ana je istakla kako ova dva pristupa, kada se koriste zajedno, mogu značajno unaprediti kvalitet života i ubrzati oporavak pacijenata. U nastavku teksta, donosimo vam ključne prednosti fizioterapije i suplementacije, kao i korisne savete koje nam je Ana podelila.

Kao fizioterapeut, svaki dan radim sa ljudima koji se suočavaju sa različitim fizičkim izazovima, bilo da su to posledice povreda ili operacija, i uvek se fokusiram na prevenciju, evaluaciju i lečenje fizičkih disfunkcija, povreda ili bolesti koristeći različite metode kao što su vežbe, masaža, elektroterapija, hidroterapija i druge tehnike. Cilj svih ovih alata u fizikalnoj terapiji je da poboljšaju funkcionalnosti i kvaliteta života pacijenata.

Ključni aspekati fizikalne terapije iz mog ugla

 • Evaluacija i procena: Kada prvi put sretnem pacijenta, moj cilj je da detaljno procenim njegovo stanje, kako bi utvrdila specifične potrebe i ciljeve terapije. Ovo može uključivati procenu pokretljivosti, mišićne snage, ravnoteže, posturalnih problema i drugih faktora koji utiču na fizičko funkcionisanje.
 • Razvoj individualizovanog plana terapije: Na osnovu početne procene, kreiram personalizovan plan terapije koji će odgovarati potrebama i ciljevima pacijenta. Plan terapije može uključivati različite tehnike i modalitete kako bi se postigao optimalan rezultat.
 • Vežbe i rehabilitacija: Vežbe su srž mnogih tretmana koje radim sa pacijentima, kreiram i prolazimo kroz pažljivo osmišljene programe, radimo na poboljšanju snage, fleksibilnosti, izdržljivosti, ravnoteže i koordinacije. Ove vežbe se često prilagođavaju kako bi odgovarale specifičnim potrebama i mogućnostima svakog pacijenta.
 • Manualna terapija: Ovo uključuje različite tehnike masaže i manipulacije tkiva koje fizioterapeut primenjuje direktno na pacijenta radi poboljšanja pokretljivosti, smanjenja bola i poboljšanja opšteg stanja.
 • Primena modaliteta: U terapiji često koristim modalitete kao što su kao što su elektroterapija, ultrazvuk, toplota ili hladnoća radi smanjenja bola, poboljšanja cirkulacije, ubrzavanja procesa ozdravljenja i smanjenja upale.
 • Edukacija pacijenata: Jedan od najvažnijih aspekata mog rada je edukacija. Približavam pacijentima njihovo stanje, upućujem ih na vežbe koje treba raditi kod kuće, tehnike prevencije povreda i promene životnih navika koje mogu doprineti poboljšanju zdravlja.

Ana Dimitrijević: Proces rehabilitacije fizikalnom terapijom i suplementacijom do ozdravljenja!

  Fizikalna terapija se primenjuje u različitim kontekstima, uključujući oporavak od povreda, rehabilitaciju nakon operacija, lečenje hroničnih oboljenja, kao i prevenciju povreda i očuvanje funkcionalnosti tela. Stručnost i iskustvo fizioterapeuta ključni su faktori za postizanje uspešnih rezultata u terapiji.

  Suplementacija u fizikalnoj terapiji

  Iz mog iskustva, suplementi mogu igrati važnu ulogu u podršci fizikalnoj terapiji na razne načine, ali njihova efikasnost može varirati u zavisnosti od konkretnih okolnosti, stanja pacijenta i vrste terapije. Navešću nekoliko načina na koje suplementi mogu doprineti fizikalnoj terapiji:

  • Smanjenje upale i bolova: Određeni suplementi, poput omega-3 masnih kiselina, kurkumina ili glukozamina, imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova koji su često prisutni kod različitih stanja koje zahtevaju fizikalnu terapiju.
  • Podrška oporavku od povreda: Kolagen koji se unosi kroz kompleks vitamina se jako dobro pokazao i može pomoći u podršci zdravlju vezivnog tkiva, poput tetiva i hrskavice, što može ubrzati proces ozdravljenja kod povreda mišića ili zglobova.
  • Održavanje zdravlja kostiju i mišića: Kada su u pitanju kosti i mišići, kalcijum, vitamin D i magnezijum su važni za ove delove, pa se pokazalo da  kod pacijenata koji prolaze kroz fizikalnu terapiju radi rehabilitacije nakon preloma ili drugih problema sa kostima i mišićima, ovi suplementi mogu biti korisni u podršci procesu ozdravljenja.
  • Poboljšanje energije i izdržljivosti: Suplementi poput kreatina ili B kompleksa vitamina mogu pomoći u povećanju nivoa energije i izdržljivosti, a ovo je naročito korisno za pacijente koji prolaze kroz intenzivne fizikalne terapije.
  • Smanjenje oksidativnog stresa: I na kraju antioksidansi poput vitamina C, vitamina E i koenzima Q10 mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa koji može biti prisutan tokom perioda oporavka od povreda ili hroničnih stanja.

   Međutim, važno je naglasiti da bi korišćenje suplemenata trebalo da bude usklađeno sa preporukama stručnjaka, poput lekara ili nutricioniste, i važno je koje suplemente ćete izabrati, ja uvek preporučujem one koji u sebi sadrže sve što je organizmu potrebno na dnevnom nivou od vitamina, tokom celog trajanja terapije. Takođe, želim da naglasim da suplementi ne mogu zameniti zdravu ishranu i redovnu fizikalnu aktivnost, već ih treba posmatrati kao jaku podršku iznutra ovim zdravim navikama ili terapiji i treningu na koji idete.

   Slični članci

   Osteoartritis je jedan od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova koje pogađa milione ljudi širom sveta. ... >
   Kao fizioterapeut, svaki dan radim sa ljudima koji se suočavaju ... >
   Dr. Maida Mujčinović, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije za Orthomol blog ... >

   Orthomol Newsletter

   Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

   Koje hranjive tvari jačaju zglobove?

   Kosti i zglobovi

   Koje hranljive materije su potrebne tvojim tetivama? Što možete doprinjeti prehranom?