Sadržaj

Babine: definicija, trajanje, simptomi i saveti

Trudnoća zahteva mnogo snage. Obično je potrebno nekoliko nedelja da se žena oporavi od porođaja i navikne na novi život sa bebom. Prvih šest do osam nedelja nakon rođenja nazivaju se babine.

U ovom članku ćemo ti otkriti šta se dešava tokom porođaja, koliko traje i koji problemi mogu biti povezani sa tim.

Šta su babine?

Takozvane babine se odvijaju u periodu od šest do osam nedelja neposredno nakon porođaja. U ovoj fazi majka se oporavlja od duhovnih i fizičkih napora trudnoće i porođaja. Istovremeno, porodica se tokom babina prilagođava novom životu sa svojom bebom. Ne samo novopečena majka, već i brižni partner mora da nauči kako da se nosi sa novorođenčetom i koje su važne radnje. U ovom vremenskom periodu često počinje oporavak tela nakon trudnoće.

Koliko dugo babine traju može varirati od žene do žene. Bol u stomaku posle carskog reza može da traje nešto duže nego posle prirodnog porođaja, jer ožiljak prvo mora da zaraste.

Šta se dešava tokom babina?

Promene se dešavaju na različitim nivoima – i fizičkom i psihičkom. To uključuje, na primer:

 • Majčino telo prevazilazi adaptacije specifične za trudnoću.
 • Majka, ali i otac, te ostali članovi porodice uspostavljaju odnos sa novorođenčetom. Odnos majke i deteta često je u prvom planu.
 • Majka emocionalno obrađuje porođaj.
 • Majka i otac se prilagođavaju novom životu sa bebom.

Telesne promene tokom babina: oporavak

Tokom babina, u tvom telu se odvijaju mnogi procesi kako bi se vratilo “normalno stanje” tela. Brojne promene koje su nastale tokom trudnoće i porođaja u ovom periodu delimično su preokrenute. Ne samo da materica postaje značajno manja tokom oporavka i vraća se u prvobitnu veličinu nakon četiri do šest nedelja. I dno karlice i tvoj trbušni zid vraćaju se u prvobitni oblik.

Tvoja creva se vraćaju u prvobitni položaj najkasnije dve nedelje nakon porođaja. Ne kasnije od dve nedelje nakon porođaja, unutrašnji grlić materice se ponovo zatvara. Gubitak krvi tokom porođaja se izjednačava nakon nekoliko nedelja. I ravnoteža hormona se menja nakon porođaja. Rezultat: mleko teče tako da možeš da dojiš svoju bebu. Pored toga, rana u materici gde se odvojila posteljica postepeno zarasta. Vreme babina je zbog ovih promena jako važno.

Izgradnja odnosa između roditelja i dece

U prvim nedeljama nakon porođaja, kao majka, provodite dosta vremena sa svojim detetom. To je važno, jer samo tako možete dobro da upoznate svoju bebu i naučite da tumačite njen „jezik”. Na taj način postaješ osetljivija na otkrivanje njenih potreba. Snabdevanjem novorođenčeta mlekom, menjanjem pelena i sa puno maženja zadovoljavaš bebine osnovne potrebe. Tako gradiš blizak odnos – najbolju predispoziciju za dobar odnos majke i deteta. Naravno, veliku ulogu igra i otac. To vreme je stoga takođe od suštinskog značaja za izgradnju snažnog odnosa između oca i deteta. Dakle, oboje odvajate dovoljno vremena za svoju bebu kako biste mogli da izgradite dobar odnos i zajedno naučite osnove nege bebe.

Simptomi tokom babina

Trudnoća i porođaj ostavljaju tragove na telu. To dovodi do raznih problema, koji su obično samo privremeni. Neki simptomi se ne odnose na svaku majku. Sledeće tegobe se javljaju ili se mogu javiti:

 • Izliv
 • Bol u donjem delu stomaka usled naknadnih trudova
 • Bol usled povreda izazvanih porođajem
 • Hemoroidi
 • Začepljenje
 • Gubitak kose
 • Valovi i znojenje
 • Prolazna depresivna stanja
 • Postporođajna depresija

Babine: Krvarenje

Važan simptom tokom babina je krvarenje. Takozvani “materinski izliv” (lohije) nastaje jer se posle porođaja posteljica odvojila od materice i tu ostavila otvorenu ranu. Ta relativno velika rana je odgovorna za krvarenje.

Vaginalni iscjedak se javlja i nakon prirodnog porođaja, ali isto tako i nakon planiranog ili neplaniranog carskog reza. Sastoji se od krvi, sluzokože materice i limfne tečnosti. Naknadni trudovi su odgovorni za to što se površina rane stalno smanjuje, jer se kroz naknadne trudove materica smanjuje malo po malo, a time i rana. Šest do osam nedelja nakon porođaja, rana je potpuno zaceljena. Tada krvarenje prestaje.

Kako izgleda i miriše postporođajni iscjedak?

Izliv vremenom menja boju: Prvo se prepoznaje kao krvavi izliv. Može se pojaviti i zgrušana krv u obliku malih grudvica. Tada se boja krvarenja menja od crvene do braonkaste. Posle toga, izliv postaje svetliji. U početku je vaginalni iscjedak i dalje žućkast, a zatim postaje bijel.

Inače, krvarenje se ne javlja sa jakim mirisom. Ako primetiš da vaginalni iscedak ima neprijatan miris, to može biti znak infekcije materice.

Naročito kada iscjedak ima miris ribe i kada ga prati temperatura i bol, obrati se svom ginekologu što pre. Babica u pratnji će te takođe redovno ispitivati o izlivu i opštem stanju.

Bolovi usled naknadnog porođaja

Nakon porođaja, materica se polako smanjuje, ne odjednom. To se dešava uz pomoć takozvanih naknadnih trudova. Svaki put kada osetiš kontrkaciju, materica se ponovo malo smanjuje. Naročito majke koje doje osećaju bol nakon porođaja. Za mnoge žene koje rađaju prvi put, bol je blaži. Kod drugog ili trećeg deteta mogući su jači bolovi.

Posle nekoliko dana, materica se toliko smanjila da se kasnije kontrakcije postepeno smanjuju. Posle otprilike šest nedelja vraća se na svoju prvobitnu težinu i normalnu veličinu.

Bol uzrokovan porođajnim povredama

Povrede pri porodu su normalne. Tako mnoge majke imaju bolove uzrokovane rupturom perineuma, posekotom na crevima, carskim rezom ili malim prorezima na grliću materice. Tehnika šivanja moderne medicine je toliko napredna da se bol uglavnom može izbeći. Međutim, mlada majka ne može u potpunosti da izbegne bol nakon rupture perineuma ili carskog reza.

Hladne obloge mogu pomoći kod bolova. Ali i specijalne masti ili kupka sa mlakom vodom i biljnim ekstraktima koji podstiču zarastanje mogu ublažiti bol. U tom slučaju, babica će svakako preporučiti dobru pripremu. Ako bol potraje ili ako imaš problema sa ožiljkom, najbolje je da pitaš svog ginekologa za savet. Važno: Čuvaj se u prvim nedeljama nakon porođaja kako bi tkivo moglo da zaraste. Pored toga, bolje je izbegavati fizički napor.

Hemoroidi nakon poroda

Tokom trudnoće povećava se rizik od razvoja hemoroida. Kako se težina tvoje bebe povećava pritisak na krvne sudove u anusu je veća. Krvni sudovi mogu da oteknu i izazovu tipične probleme povezane sa hemoroidima. Trudovi tokom porođaja često pogoršavaju situaciju, tako da mnoge mlade majke osećaju peckanje, svrab ili bol u analnom predelu. Svetla krv na toalet papiru može biti znak hemoroida.

Masti koje pospešuju zarastanje rana sa npr. biljni ekstrakti poput hamamelisa. Takođe, ishrana sa puno vlakana ima pozitivan efekat, jer vlakna čine stolicu mekšom i tako stvaraju manji pritisku pri pražnjenju creva. U mnogim slučajevima, tegobe nestaju same od sebe tokom vremena.

Zatvor tokom babina

Porođaj je iza tebe i varenje je poremećeno? Patiš od zatvora? To je zamorno, ali relativno normalno u prvim nedeljama nakon porođaja. Za ovu dilemu najviše su krive hormonske promene. Oni uzrokuju da creva ne rade tako brzo kao obično. Ali činjenica da se novopečena majka manje kreće, a samim tim i creva, takođe doprinosi tome da su creva sporija nego inače. Na kraju krajeva, u ovom periodu creva su zauzeta i vraćanjem u prvobitno stanje.

Savet: Ako je moguće, pij dva litra vode dnevno i jedi hranu bogatu vlaknima. Uključi u ishranu puno svežeg voća i povrća, lanenih semena i sušenog voća. To će ti ponovo pokrenuti varenje. Pored toga, masaža stomaka može učiniti čuda. Babica ti sigurno može dati više saveta na tu temu.

Gubitak kose

Pre porođaja si imala gustu kosu, ali sada svaki dan držiš klupko kose u ruci? Ne bi trebalo da budeš uznemirena zbog toga. Uglavnom, razlog za to je hormonska promena nakon porođaja. Obično dolazi zajedno sa gubitkom kose. U tom slučaju, najbolje je biti strpljiv i sačekati nekoliko meseci. Gubitak kose često prestaje sam.

Ako ti kosa i dalje opada nakon nekoliko meseci, neka te pregleda lekar. Skriveni nedostatak minerala ili gvožđa može se sakriti iza gubitka kose. Često se javlja kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja i svakako treba da se leči.

Naleti vrućine i znojenje

Hormonske promene nakon porođaja mogu dovesti do navala vrućine i uzrokovati da se znojiš više nego obično. Šta možeš da uradiš? Pored čestih promena veša, nažalost ne mnogo. U slučaju naleta vrućine, generalno je potrebno sačekati dok se hormonska ravnoteža ne obnovi. Ako naleti vrućine traju duže od mesec dana, obrati se svom lekaru za savet.

Depresivno raspoloženje

Dugo očekivana beba je konačno stigla i mogla bi samo da plačeš? Pitaš se kako ovo ide zajedno? Bez brige: veoma dobro. Zato što mnoge mlade majke plaču prvih dana do dve nedelje nakon porođaja. Ovi dani se nazivaju „dani plača“, ali su poznati i kao „bejbi bluz“. Počinju oko trećeg dana nakon poroda i mogu trajati do dve nedelje. Nemoj da razbijaš glavu ako ni tada još uvek ne blistaš kako se očekuje od majke sa novorođenčetom. Tvoji hormoni trenutno divljaju.

Ako loše raspoloženje traje duže od dve nedelje, obrati se babici, jer posle porođaja može da se javi postporođajna depresija. Sa ovom bolešću svakako treba da se bave iskusni lekari.

Babine: Depresija

Otprilike jedna od deset novopečenih majki razvije depresiju poslije poroda. Alarm koji ukazuje: Bejbi bluz traje već duže vreme ili se loše raspoloženje primeti tek nakon što prođu uobičajeni dani plača, otprilike u trećem mesecu nakon porođaja. Takozvana postporođajna depresija može se javiti u roku od 12 meseci nakon rođenja vašeg novorođenčeta.

Tipični simptomi su: tuga (do samoubilačkih misli), beznađe, nedostatak volje, poremećaj sna, gubitak apetita i težine. Ako primetiš ove simptome, razgovaraj sa svojim doktorom.

Babine: Zavoji za izliv

Tokom porođaja, mlade majke nose posebne zavoje. Ovo su veoma gusta veziva koja možeš kupiti u apoteci. Najbolje ih je nabaviti pre poroda. Bilo bi dobro da su ulošci bez plastike i da mogu da dišu. Da bi sprečila razmnožavanje bakterija, menjaj zavoje svaka dva do četiri sata.

Babine posle carskog reza

Kod neplaniranog ili planiranog carskog reza, babine traju duže, ali nisu toliko intenzivane. Da bi ožiljak od operacije dobro zacelio, prvo ćete se lečiti u bolnici. Tu ćeš ostati četiri do osam dana nakon carskog reza. Prednost: Tu se olakšavaju presvlačenje i drugi zadaci za brigu o detetu.

I nakon toga kod kuće, važno je da nastavite da brinete o sebi. Neka otac deteta, baka i deda ili prijatelji pomognu oko brige za dete. Otprilike četiri nedelje nakon carskog reza, ožiljak možeš tretirati kremom. Neka te o tome posavetuju u apoteci.

Kada mogu ponovo da se bavim sportom nakon porođaja?

Generalno, sport nakon porođaja se preporučuje tek nakon što se završi postnatalni trening za oporavak. U nastavku bi bila prikladna neka vrsta sporta koji štiti dno karlice, dok se ponovo ne bude mogla opteretiti. U idealnom slučaju, onda možeš nastaviti sa sportom koji vam je doneo radost i pre trudnoće. Sportovi izdržljivosti kao što su hodanje, plivanje ili vožnja bicikla su sigurni za početak, kao i časovi joge.

Sa zahtevnijim sportovima kao što su trčanje, borilačke veštine ili tenis, prema rečima stručnjaka, možeš ponovo da počneš najranije četiri meseca nakon porođaja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetuje zdravim ljudima da se bave sportom od 150 do 300 minuta nedeljno, a žene se toga mogu držati nakon oporavka. Pored toga, bilo bi važno obratiti pažnju na redovno kretanje u svakodnevnom životu. Svakodnevna šetnja sa bebom na svežem vazduhu, korišćenje bicikla umesto automobila ili korišćenje stepenica – ma koliko lift u toj situaciji bio atraktivan.

Kod carskog reza, stručnjaci savetuju da se sačeka do šest nedelja nakon carskog reza pre nego što se počne sa sportom. Zato što je toliko vremena potrebno da ožiljak zaraste. Nakon carskog reza počni da vežbaš polako i odmah prekini sa treningom ako osetiš bol.

Pet najboljih saveta period poslije poroda

Odmarati se. Prvih 10-14 dana nakon porođaja, poželjno je da se sa bebom krećete samo između kreveta i kauča. Iako se osećaš dobro ili možda čak i kao da možeš podići drvo – daj sebi i svom telu malo vremena da se oporaviš.

Grickalice. Babine su vreme „upoznavanja novog sebe”. Istovremeno, bebine potrebe su na prvom mestu, a lične potrebe često su zanemarene. Toliko novih mama zaboravlja da jedu i piju dovoljno. Sada je važno – posebno kada dojiš bebu – da uvek imaš spremne grickalice: bademe, orašaste plodove, energetske kuglice, granola pločice, banane, jabuke itd.

Prihvati pomoć. Ne oklevaj da prihvatiš pomoć i podršku porodice i prijatelja. Ponekad je jednostavno lep zadatak za nove bake, deke, tetke, stričeve, prijatelje da se uključe u nove životne okolnosti. Svako ko dođe u posetu svakako treba da ponese nešto za jelo ili čak da preuzme jedan ciklus pranja veša. Ti imaš važnije stvari da uradiš.

Koordinirajte posete. Poseta posle porođaja i kod (ranih) babina je često naporna. U najboljem slučaju treba unapred dogovoriti ovu temu: ko sme da dođe (baka, deda, najbolja drugarica, kumovi itd.) i koliko dugo poseta će biti. Da li poseta donosi nešto za jelo? U idealnom slučaju, novopečena majka ne bi trebalo da stoji u kuhinji i kuva kafu ili peče kolač, na kraju krajeva, oni dolaze samo da upoznaju novog člana porodice.

Uživati. Želeli bismo da što pre pokažemo bebu celom svetu, ponosno proguramo kolica kroz pola grada, odjednom moramo u salon nameštaja… Prva nedelja sa bebom obično brzo prođe. Uživaj u tom vremenu što je više moguće. Bez posete prodavnici nameštaja, bez gradske vreve i ako je moguće bez beskrajnih lista obaveza. U osnovi, 95% svega može sačekati i nakon babina.

Slični članci

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. ... >
Dr Maja Šlaković, specijalista ginekologije i akušerstva, objašnjava ... >
Trudnička depresija je stalno prisutno loše raspoloženje u periodu trudnoće. Svaka 10-ta trudnica može ispoljiti ove probleme. Međutim u praksi se daleko više bavi depresijom ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

  Želim više znati o:

Sve sto trebaš

Uvek tu za tebe. Od samog početka.

Trudnoća i dojenje

Sve o nutritivnim potrebama tokom trudnoće i dojenja