Pronađi najbliže prodajno mesto

Sadržaj

Kako pripremiti dečji imunitet za vrtiće i školu?

Pre nego što se vaši mališani uhvate u koštac s novim izazovima u školi i vrtiću, razmislite na koje sve načine možete ojačati dečji imunitet. Razgovarali smo o tome sa dr. med. spec. pedijatrije Sonjom Popović iz ordinacije “Čika Doktorka”.

Imunološki sistem u predškolskom uzrastu je nestabilan. Deca su posebno u periodu od septembra pa sve do februara podložna razvoju raspiratornih infekcija, dok su u letnjem periodu veoma zastupljene gastrointestnalne infekcije izazvane adeno i rota virusom, uz sporadične slučajeve bakterijskih enterokolitisa uzrokovanih Salmonelom i Campilobacterom.

Zapaženo je značajno učestalije obolevanje dece koja pohađaju predškolske kolektive, uglavnom od infekcija gornjeg respiratornog trakta (rinitisi, laringitisi, otitis) komplikovanih bronhitisom ili pneumonijom. Nevakcinisana populacija u ovom uzrastu oboleva od varičele, koja dodatno slabi imunski sistem i dovodi do naknadnog zaražavanja novim virusima. Proteklih godina uočen je porast obolenja pod nazivom Hands Foot Mouth Disease (HFMD) uzrokovanog koksaki virusom.

Kod školske populacije najčešće se zapažaju upale grla (gnojne angine) uglavnom uzrokovane streptokokom. Česti su slučajevi infektivne mononukleoze izazvane EBVom.

Sve navedene virusne infekcije ne zahtevaju specifičnu nego simptomatsku terapiju. To znači da se sa virusom bore odbrambeni mehanizmi našeg organizma. U cilju efikasne odbrane, neophodno je jačanje imunskog sistema, gde pored izbalansirane ishrane značajnu ulogu imaju savetovani preparati vitamina i minerala.

Kako radimo na prevenciji obolevanja?

  • Zdravom ishranom
  • Preporučenim unosom svežeg voća i povrća
  • Dovoljnim unosom tečnosti
  • Boravkom na svežem vazduhu
  • Svakodnevnom fizičkom aktivnošću primerenom uzrastu
  • Izbegavanjem boravka dece pred ekranima i u zatvorenom prostoru (tržni centri, igraonice i slično)
  • Preporučljiva je i povremena primena savetovanih kvalitetnih preparata minerala i vitamina.

Šta kada se javi stomačni virus?

Kada pričamo o gastrointestinalnim infekcijama, najvažnija je prevencija – redovno pranje ruku uz adekvatnu ishranu za uzrast i obogaćivanje crevne flore kroz pojedine namirnice (jogurt, kefir) i primenu probiotskih preparata. U cilju jačanja organizma i njegovih odbrambenih snaga, preporučljiva je primena kombinovanih preparata, minerala i vitamina. U slučaju pojave stomačnih tegoba, neophodna je procena stanja hidriranosti pacijenta od strane pedijatra, sprovođenje dijetetskog režima ishrane (supa, pirinač, banana, pire, kifla). U cilju utvrđivanja uzročnika treba dati uzorak stolice na viruse (Rota, Adeno, Nora, Astro) i koprokulturu. U slučaju virusa izolovanih u stolici terapija je savetovani higijensko dijetetski režim i praćenje stanja hidriranosti organizma i primena probiotika. U slučaju bakterijskog izolata u stolici, ukoliko je dete dobrog opšteg stanja savetovano je izbeći antibiotik, jer primena istog produžava kolonizaciju creva bakterijom.

Slični članci

Smatra se da su ljudi koji žive sa bilo kojom vrstom dijabetesa podložniji infekcijama. ... >
Zdrav način života povoljno utiče na imuni sistem. Za postizanje i održavanje optimalnog zdravlja, ishrana treba da sadrži sve neophodne vitamine i minerale, elemente u ... >
U jesen i zimu, manje smo izloženi suncu, a ovaj period je povezan sa nižim nivoima vitamina D. I dok je poznato da utiče na ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.