Osteoartritis je jedan od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova koje pogađa milione ljudi širom sveta. U razvijenim zemljama degenerativna oboljenja zglobova su na prvom mestu među uzrocima odsustvovanja sa posla, što govori o njihovom epidemiološkom značaju.
Simptomi osteoartritisa
Glavna manifestacija ovog oboljenja je bol zbog čega se posledično javljaju i skraćeni pokreti zglobova, neretko i otežano kretanje, a sve to zajedno rezultira smanjenjem kvaliteta života. Za mnoge pacijente, svakodnevna borba sa ovim oboljenjem može biti veoma izazova, ali adekvatnom terapijom, kao pravilnim pristupom ishrani i uz podršku dodataka ishrani, moguće je olakšati simptome bolesti i poboljšati kvalitet života.
Ovo oboljenje se javlja pretežno kod starijih osoba, ali sve češće i se dešava i kod mladih. Artritične promene rendgenološki su otkrivene kod 80% ispitanika starijih od 55 godina iako nisu svi imali znake oboljenja. Profesionalni sportisti su u većem riziku od razvoja oštećenja zglobova kuka i kolena, od ljudi koji vežbaju rekreativno ili se ne bave sportom, i kod ove populacije je jako važna adekvatna prevencija, pa čak i primena suplemenata – hondroprotektora.
Kako lečiti osteoartritis?
Lečenje osteoartritisa sastoji se od opštih mera, primene lekova, fizijatrijskog i hirurškog lečenja. Cilj terapije je usporiti proces razgradnje hrskavice, smanjiti bol, olakšati pokret i poboljšati kvalitet život. Od lekova u terapiji se najčešće koriste antinflamatori, a u novije vreme sve češće i hondroprotektori i antioksidansi. Prednost hondroprotektora i antioksidanasa u odnosu na antiinflamatorne lekove:
- Hondroprotektori su komponente hrskavice i pored antiinflamatornog dejstva (smanjenje upale i bola), mogu sačuvati i usporiti degradaciju hrskavice
- Antioksidanti – neutrališu slobodne radikale (pojačana produkcija kod upalnih procesa)
- Antiinflamatorni lekovi – nemaju uticaj na hrskavicu, samo smanjuju bol i upalni proces u zglobu
Važni nutrijenti za odražavanje zdravlja zglobova
- Vitamin D: Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan s većim rizikom od razvoja osteoartritisa. Takođe vitamin D povećava iskoristljivost i kalcijuma iz hrane, kao i njegovu ugradnju u kosti. Redovna, ali ograničena izloženost sunčevim zracima kao i unos namirnica bogatih vitaminom D, poput lososa i jaja, mogu pomoći u održavanju zdravlja zglobova.
- Antioksidansi – poput vitamina C i E: Antioksidativna svojstva vitamina C i E mogu pomoći u zaštiti hrskavice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, ali i ublažiti znakove upale. Vitamin C je takođe i važan za sintezu kolagena, koji takođe igra važnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Najbolji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gde ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Namirnice bogate vitaminom E su: semenke suncokreta, bademi, ulje lešnika, suncokretovo ulje, bademovo ulje, lešnik, guščije meso, kikiriki, losos, avokado, brazilski orah, mango, kivi.
- Minerali (cink, selen) – značajne su komponente enzima koji učestvuju u zašiti od slobodnih radikala, čime mogu smanjiti dalje oštećenje hrskavice po uticajem slobodnih radikala i smanjiti znakove upalnog procesa. Riba i morski plodovi: tuna, sardine, ostrige, školjke, škampi, losos, rakovi, kao i nemasno meso – piletina, pa i brazilski orah su dobar izvor selena. Najbolji izvori cinka su: pasulj, meso, orašasti plodovi, riba, kao i morski plodovi, integralne žitarice, pa i mlečni proizvodi.
- Omega – 3 masne kiseline: Mnoge studije govore u prilog tome da nezasićene masne kiseline mogu biti dobra pomoć u smanjenju bola kod osteoartroze. Omega – 3 masne kiseline ispoljavaju brz antiinflamatorni efekat (smanjuju bol i upalu), a pored toga sprečavaju i razgradju kolagenih vlakana zbog čega ih treba koristiti i u prevenciji, kod populacije sa povećanom sklonosti ka razvoju osteoartritisa, ali i u terapiji već dijagnostifikovanog oboljenja. Uobičajeni izvori omega – 3 masnih kiselina su riblje ulje i neka biljna ulja, kao što su ulja lana i algi.
- Glukozamin: Glukozamin je prirodno prisutan u telu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja hrskavice. Poboljšava metabolizam hrskavice, čime stabilizuje njegovu strukturu, ali i može smanjiti bol i upalu, kao i poboljšati pokretljivost zglobova, kako su pokazale i studije. Dobri izvori glukozamina su spanać i peršun, zeleno lisnato povrće, kao i životinjske kosti i hrskavica.
- Hondroitin sulfat: Pomaže u očuvanju stabilne strukture hrskavice i smanjenju bol i upalu u zglobovima. Kombinacija glukozamina i hondroitin sulfata često se koristi za podršku zdravlju zglobova i kroz studije je pokazano da njihova kombinacija ima veći potencijal u smanjenju bola nego pojedinačna primena.
- Kolagen: Kolagen je jedna od komponenti koja ulazi u sastav tečnosti koja ispunjava zglob i služi kao amortizer. Postoji veliki broj studija koji pokazuju njegovu efikasnost kod upale zglobova, zbog čega se i preporučuje njegova primena. Piletina, riba i školjke i belanca su dobri prirodni izvori kolagena.
- Hijaluronska kiselina: Ona je bitna komponenta tečnosti koja ispunjava zglob i odgovorna je za njenu gustinu, čime se postiže bolja amortizacija i smanjuje trenje zglobnih površina. Zbog toga se često koristi i u oblicima koji se direktno ubrizgavaju u zglob. Oralnom primenom, takođe se može postići pozitivan efekat koji se ogleda u smanjenju bola u zglobu, ako se na vreme počne sa primenom. Prednost oralne primene je u tome što pokriva sve zglobove, a ne samo jedan zglob gde bi hijaluronska kiselina bila ubrizgana.
Osteoartritis je jedno izazovno stanje za svakog pojedinca sa ovim oboljenjem. Zbog toga je bitna prevencija i odlaganje pojave degenerativnih oštećenja zglobova pravilnom ishranom kao i dodacima ishrani koji sadrže dobro izbalansirane komponente značajne za očuvanje zdravlja zglobova. Prevenciju je posebno važno sprovoditi kod populacije sa povećanim rizikom za oboljenja, poput gojaznih osoba, profesionalnih sportista i onih koji se bave teškim fizičkim radom kao i u populaciji starijoj od 40 godina.
U terapiji osteoartritisa svakako pored klasične terapije, važnu ulogu igraju i promena stila života, ali i pravilna ishrana kao i dodaci ishrani koji sadrže hondroprotektore (glukozamin, hondroitin, kolagen i hijaluronsku kiselinu), omega -3 masne kiseline kao i vitamine (antioksidanse) i minerale, koji mogu biti ključni za održavanje zdravlja zglobova i olakšanje simptoma. Pravilna terapija i primena adekvatne suplementacije može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju pokretljivosti zglobova i osiguranju boljeg kvaliteta života za osobe koje se bore sa osteoartritisom.