Sadržaj

Test trudnoće je pozitivan – šta sada?

Naročito u prvoj nedelji, trudnoća može izazvati pravu mešavinu osećanja. Radost, uzbuđenje, nesigurnost i mnoga pitanja koja vam se motaju po glavi. Da ne bi propustila neke važne stvari koje moraš da uradiš u tom periodu, sastavili smo kontrolnu listu sa najvažnijim tačkama o kojima bi trebalo da vodiš računa u prvim nedeljama trudnoće.

1. Kada stiže beba?

U kojoj sam nedelji trudnoće i kada stiže beba? Ovo su svakako prva pitanja koja ćete sebi postaviti nakon pozitivnog testa na trudnoću.

Ako je verovati ljudima, trudnoća traje devet meseci – ali to nije sasvim tačno. Da bi se izračunao termin porođaja – takođe termin porođaja ili skraćeno TR – ne uzima se dan začeća, već se za izračunavanje koristi prvi dan poslednje menstruacije. To znači da trudnoća u proseku traje 280 dana, otprilike 40 nedelja ili deset meseci. Ako želiš da znaš kada će vaše malo blago izaći na svetlost dana, moraš da dodaš 280 dana prvom danu poslednjeg perioda.

2. Razmislite o (ne samo) folnoj kiselini

Počni da dopunjuješ svoje telo folnom kiselinom sada! Zašto? Zato što je jedan od najvažnijih mikronutrijenata u prvim mesecima trudnoće. Folna kiselina doprinosi normalnom rastu tkiva majke, normalnoj diobi ćelija i normalnom formiranju krvi. Kako bi se telo snabdevalo esencijalnim hranljivim materijama tokom i nakon trudnoće, preporučujemo Orthomol Natal. Jer pored folne kiseline, Orthomol Natal sadrži i druge važne vitamine i hranljive materije koje podržavaju tok trudnoće, razvoj deteta i tvoje lično blagostanje.

3. Dogovorite prvi sastanak sa ginekologom.

Tek nakon što ginekolog potvrdi trudnoću, većina žena dobija osećaj da su trudne. Ali vaš ginekolog nije tu samo da potvrdi pozitivan test. On obavlja važne testove i prosvetljuje vas o pravilima ponašanja tokom trudnoće. Ginekolog je medicinski stručnjak koji vas prati tokom trudnoće, da li sve ide po planu i tu je da te savetuje za sva mala i velika pitanja. Zbog toga ima smisla što pre otići kod ginekologa sa pozitivnim testom na trudnoću.

4. Kada da kažem svom poslodavcu?

Kada početno uzbuđenje oko trudnoće splasne, pre ili kasnije ćeš se sigurno zapitati kada ćeš obavestiti svog šefa o novonastaloj situaciji. Uz to unapred: Ne postoji zakon koji propisuje kada moraš da obavestiš svog poslodavca. Ti sama odlučuješ kada je došao pravi trenutak da svoju malu tajnu podeliš sa poslovnim svetom! Većina žena čeka do dvanaeste nedelje trudnoće. Tada se trudnoća smatra stabilnom. Ali postoje izuzeci – ako te rad ugrožava, dolaziš u kontakt sa opasnim materijama, radiš u vrtiću ili školi. U tom slučaju, trebalo bi ranije da obavestiš nadređene. Samo tako tvoj poslodavac može preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti i obratiti pažnju na posebnu zaštitu buduće majke.

5. Zdrava ishrana

Kada je test na trudnoću pozitivan, trebaš obratiti pažnju na svoju ishranu, da li je ona izbalansirana i bogata hranljivim materijama. Da bi zaštitilai svoju bebu, svakako treba da se odrekneš alkohola i nikotina i izbaciš određene namirnice iz ishrane. Namirnice koje treba izbegavati su: proizvodi od sirovog mleka, sirovo meso, sirova riba i sirova jaja ili proizvodi koji sadrže ove namirnice. Pored toga, obrati pažnju da dobro pereš voće i povrće pre konzumiranja i da smanjiš unos kofeina ako je moguće. Ako imaš pitanja ili nisi sigurna, razgovaraj sa svojim ginekologom. On to razume i može da te posavetuje.

6. Radovati se! Uplašiti se! To je u redu.

Nije bitno da li je to davno planirano ili potpuno neočekivano: Ništa se ne može uporediti sa onim trenutkom kada saznaš da u tebi raste novi život. Želja koja ti se ostvarila – veličanstven osećaj! Od velike radosti, preko straha do nesigurnosti, sve će to sigurno biti u vrtlogu emocija. I to je sasvim u redu! Jednostavno dozvoli sebi sva osećanja. Jer pored mnogih radosti, trudnoća sa sobom nosi i mnoge brige koje te mogu i uplašiti! Postati roditelj je hrabro, uzbudljivo i lepo!

Slični članci

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. ... >
Dr Maja Šlaković, specijalista ginekologije i akušerstva, objašnjava ... >
Trudnička depresija je stalno prisutno loše raspoloženje u periodu trudnoće. Svaka 10-ta trudnica može ispoljiti ove probleme. Međutim u praksi se daleko više bavi depresijom ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Sve sto trebaš

Uvek tu za tebe. Od samog početka.

Trudnoća i dojenje

Sve o nutritivnim potrebama tokom trudnoće i dojenja