Sadržaj

Trening snage za početnike – saveti za zdravu izgradnju mišića

Mnogi od nas pucaju u glavu kada čujemo reč trening snage, nije nam bilo drugačije u početku. Uz trening snage i izgradnju mišića najčešće povezujemo naduvene bodibildere, koji pršte od mišića i čiji su bicepsi veliki kao naša butina. Kao rezultat toga, većina (naročito žene) ima tendenciju da radi trening izdržljivosti umesto treninga snage. Ali trening snage je zapravo mnogo bolji za naše telo nego što misliš. Jaka i zdrava muskulatura ima mnoge prednosti.

Zašto radim trening snage?

Pre nego što ti padnu na pamet misli poput „Ne želim da izgledam kao Arnold Švarceneger ili „Stena“, mogu da te smirim. Ako ne treniraš pet do šest sati dnevno i konzumiraš ogromne količine specijalne hrane za izgradnju mišića, koordinisane hrane bez izuzetka (uglavnom pirinač, piletina i pasulj ili brokoli), nećeš se približiti Arnoldu. Briga da ćeš završiti sa napumpanim i većim bicepsima od partnera potpuno je neosnovana.

Trebamo biti 100% sigurni da smo fizički spremni za trening snage. Ako postoji nesigurnost, osetiš nešto čudno tokom treninga snage ili čak osetiš bol, odmah se obratite lekaru. Ovde je prevencija definitivno bolja od lečenja – iako u početku može biti malo dosadno.

Nakon što smo to razjasnili, želimo da ti pokažemo glavna 3 razloga zašto bi trebalo da radiš trening snage:

1. Trening snage pokreće sagorevanje masti

Tokom i nakon treninga snage, telo troši mnogo energije. Pošto se mišići tokom rada neće samo snabdeti energijom, već će se i regenerisati nakon treninga snage, ukupan promet kalorija je veći. Važi sledeće: Što je veći udeo mišića, to se više energije i masti troši.

2. Bolje držanje kroz trening snage

Kroz trening snage i srodnu izgradnju mišića, leđa se ispravljaju. Ovo dovodi do boljeg držanja, što može sprečiti dalje bolesti (bol u vratu, itd.). Naravno, treba obratiti pažnju na plan treninga koji uključuje celo telo, posebno velike grupe mišića.

Ako izjednačiš trening snage samo sa vežbama za bicepse, onda to ne donosi željeni efekat. Mišići drže naše telo zajedno i doprinose stabilnosti i fizičkom zdravlju.

3. Trening snage kao izvor mladosti

Da li primećuješ da sportisti izgledaju okretniji i manje krhki u starosti? U starosti, telo nam zahvaljuje ako redovno vežbamo mišiće i tako možemo da izbegnemo neke starosne nedostatke, kao što su slaba leđa ili opšta slabost, barem što je duže moguće. Sviđa nam se ideja o dobroj formi i vitalnosti u starosti.

Na šta treba obratiti pažnju u treningu snage?

Frekvencija

Da bismo idealno trenirali i izgradili sve mišićne grupe, trebalo bi da radimo trening snage najmanje tri puta nedeljno po sat vremena. To u početku zvuči mnogo, ali ako izostaviš dugotrajni kardio trening u korist treninga snage, to uopšte nije toliko trening u poređenju sa onim što većina nas već radi.

Na kraju, uvek je stvar izbora: da li bih radije gledao dve epizode ​​svoje omiljene serije ili trenirao i uradio nešto dobro za svoje telo i um. Ne želimo da stojimo ovde sa podignutim kažiprstom i da ti kažem da odmah staneš sa nogu. Mi samo kažemo da se moraš aktivno odlučiti za svoje telo i zdravlje, niko to ne može da uradi umesto tebe. Najlakše je kada imaš partnera za trening kako biste mogli da motivišete jedni druge.

Pored toga, možemo ti obećati: kada počneš, vreme treninga prolazi brzo i nakon toga možeš malo gledati TV za “opuštanje” ili kao nagradu – ali onda se osećaš stvarno dobro, probaj.

Zagrevanje

Pre svakog treninga potrebno je dovoljno zagrejati mišićnu grupu. Dovedi svoje telo na radnu temperaturu, probudi uspavane delove tela i mišiće pre nego što kreneš punom parom. Pripremi svoje telo (i svoj duh) za nadolazeće opterećenje.

Strpljenje

Kako ne možemo odjednom da se ugojimo kada pojedemo tanjir testenine (ili čokoladicu), ne možemo očekivati veliki napredak nakon jednog treninga. Ovde je potrebno strpljenje, ali se isplati. Oni koji se drže toga videće prve rezultate u roku od nekoliko nedelja.

Motivacija će se odmah povećati, a ti ćeš želeti da vidiš šta je još moguće postići.

Tegovi

Klasična početnička greška je korišćenje tegova. Dok žene obično uzimaju tegove koji su previše lagani, muškarci imaju tendenciju da se opterećuju previše. Sa prelakim tegovima naši mišići ne rade punim kapacitetom i napredak se ne vidi. Nasuprot tome, prevelika težina uzrokuje nepravilne performanse i na taj način povećava rizik od povreda.

Uz to, ima smisla pronaći optimalni nivo. Ako postoji nesigutnost, osećaš se čudno ili zbunjeno kada izvodiš vežbu, onda svakako prvo pitaj trenera koji je razume.

Mnogo proteina

Postoji mnogo vrsta aplikacija za praćenje ishrane dostupnih na mreži i u prodavnicama aplikacija koje možete koristiti za proveru i praćenje unosa kalorija i hranljivih materija. Recepti i saveti o ishrani su često na vrhu. Zanimljivo je šta možemo naučiti o svojoj ishrani. Obrati pažnju na uravnoteženu i zdravu ishranu. Tvoji mišići i telo će se radovati.

Pauze za odmor

Mišići ne rastu tokom treninga jer postoji samo stimulacija. Što se mišić više koristi, to postaje jači i počinje da raste nakon treninga. Tokom odmora, mišići se odmaraju i razvijaju. Idealno je sačekati 24-48 sati da bi se telo odmorilo.

U svakom slučaju, nemoj odustati. Trening snage nije samo dobar za nas, već nam nudi i kvalitetniji život. Želimo ti puno uspeha. Ti to možeš!

Slični članci

Dr. Dajana Hassam Dorsen, uvažena edukatorka u oblasti estetske medicine koristila je Orthomol Beauty tri meseca. ... >
Samira Poričanin-Petrešin autorica bloga “Prekardašijan” govorila je o proljećnom umoru. Kako se ona bori sa sigurno vam poznatim simptomima ... >
Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Živci, psiha i stres

Kako nastaje stres? Koje su posljedice? Što možete učiniti u vezi s tim?

Živci, psiha i stres