Pronađi najbliže prodajno mesto

Sadržaj

Trening za početnike: 7 saveta Admira Hadžića

Odlazak u teretanu po prvi put ne mora biti zastrašujući. Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz vremena koje provodiš u teretani.

Ako si početnik u fitnesu i želiš krenuti sa treninzima da unaprediš svoje zdravlje, povećaš mišićnu masu, toniraš telo i izgubiš višak kilograma, prvi korak je već napravljen. Veoma je važno kako ćeš započeti ceo proces. Mnogi početnici ne znaju kako pravilno i bezbedno trenirati, ne vide rezultate i to dovodi do gubitka motivacije i obično onda odustanu od treninga.

Najvažnije je da prvih par treninga odradiš kako treba i veća je verovatnoća da ćeš nastaviti sa treninzima. Bilo bi dobro da angažuješ profesionalnog trenera koji će ti dati početne smernice o pravilnom treningu i adekvatnoj ishrani. Tako ćeš imati vidljive rezultate i veća je verovatnoća da ćeš nastaviti sa treninzima tokom cele godine. Savetujem da počneš sa treningom celog tela kako bi se pokrenuo što veći broj mišića i tako razbudili telo. Radi samo one vežbe za koje znaš da ih izvodiš 100% ispravno. Takođe je poželjno koristiti suplemente kako bi se zadovoljile potrebe za svim važnim mikronutrijentima.

Orthomol Sport sadrži esencijalne mikronutrijente za sportske performanse, kao npr magnezijum, koji doprinosi normalnom energetskom metabolizmu i funkcionisanju mišića, i L-karnitin, koenzim K10 i omega 3 masne kiseline. Poželjno je trenirati tri puta nedeljno od pola sata do sat vremena. U trening je neophodno uključiti vežbe pokretljivosti i vežbe snage kako bi lokomotorni sistem bio na zadovoljavajućem nivou.

6 važnih saveta za početnike

1. Nađi vremena za trening. Ako uzmeš nedeljni raspored obaveza i slobodnog vremena, videćeš da uvek imaš par sati neiskorišćenog vremena.

2. Savladaj osnove vežbanja. U teretani je važno savladati neke osnovne vežbe poput mrtvog dizanja, čučnjeva, pomeranja ramena, raznih redova itd. Ovde je tehnika izvođenja najvažnija, pa počni sa malim opterećenjima i tegovima. Obično je za početnike dovoljna samo šipka u procesu učenja.

3. Ishrana je takođe važna. Ishrana igra veliku ulogu u procesu treninga i transformacije. Ishrana uz kvalitetan odmor i oporavak je ključni sastojak za postizanje ciljeva.

4. Ne preteruj sa treningom ako si početnik. Dovoljna su tri treninga nedeljno u trajanju od pola sata do sat vremena da ne pregoriš i ne izgubiš želju za treningom.

5. Postavi realne ciljeve. U zavisnosti od tvog početnog stanja i forme, važno je postaviti stvarne ciljeve, jer nasuprot tome može doći do pada snage volje i motivacije.

6. Disciplina donosi rezultate. Disciplina je najvažnija bez obzira da li si početnik ili napredniji praktičar. Ponekad ti se možda neće dopasti da treniraš, ali odradi trening, jer je disciplina ta koja održava kontinuitet i na kraju donosi rezultate. Naravno, na kraju treninga ćeš se sigurno osećati bolje.

7. Nikad se ne upoređuj sa drugima. Prati svoj ritam treninga i ne upoređuj se sa drugima, posebno onima koji duže treniraju. Ako ga dobro iskoristimo, to može biti motivacija za kretanje ka cilju, ali često ovo poređenje dovodi do negativnih emocija u nama.

Slični članci

Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz ... >
Naša koža svakodnevno se suočava s brojnim izazovima, od štetnih UV zraka do onečišćenog okoliša, često ostavljajući za sobom vidljive tragove starenja i nepravilnosti. Upoznajte ... >
Razgovara li smo sa dr. Vesnom Stanojević, specijalistkinjom dermatologije, o ovom važnom proteinu. Sigurno smo da će ti ove informacije biti od koristi prilikom kreiranja ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Živci, psiha i stres

Kako nastaje stres? Koje su posljedice? Što možete učiniti u vezi s tim?

Živci, psiha i stres