Sadržaj

Značaj probiotika i prebiotika za imunitet

O značaju probiotika i prebiotika za naš imunitet razgovarali smo sa dr. med. sci. Jasmin Ćorović – Kuburović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije.  

Imuni sistem je jedan od najvažnijih i istovremeno jedan od najsloženijih sistema našeg tela, koji brani telo od patogenih organizama i njihovih toksičnih nusproizvoda. Iako zvuči neverovatno, čak 70% ćelija našeg imunog sistema nalazi se u crevima.  

Imunološki sistem je inteligentan – stvara antitela sa ugrađenom memorijom i svakodnevno suzbija mnoge napade, a deluje na dva nivoa. Urođena imunološka reakcija se aktivira za nekoliko minuta ili sati nakon susreta sa stranom supstancom, a potrebno je nekoliko dana ili nedelja da se razvije specifična imunološka reakcija.  

Mikrobiota creva – ključni faktor za imuni odgovor?  

Tokom razvoja, od detinjstva do odraslog doba, crevne bakterije oblikuju molekularni profil imunog sistema za varenje, što znači da je crevna mikrobiota ključna za njen pravilan razvoj i funkciju. Intestinalna mikroflora takođe utiče na budnost imunog sistema, optimizujući brzinu i efikasnost odbrambenog odgovora organizma na infekciju.  

Mogu li probiotici i prebiotici pomoći u jačanju imuniteta?  

Sve više imamo prilike da čujemo kako probiotici i prebiotici igraju važnu ulogu u podizanju imuniteta, naglašava se njihov potencijal da utiču na stabilizaciju sastava crevne mikroflore i povećanje otpornosti na potencijalne patogene. Pokazalo se da probiotici pozitivno utiču na niz stanja povezanih sa imunološkim nedostatkom – od obične prehlade do ozbiljnijih bolesti, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis. S obzirom da se različiti sojevi razlikuju po svojoj efikasnosti, prednost treba dati probioticima sa više sojeva.  

Prebiotici su hrana za probiotike. Za razliku od probiotika, prebiotici su živi organizmi. Inulin, ili galaktoligosaharidi, koji se ne mogu razgraditi ili probaviti u tankom crevu, dolaze u debelo crevo i služe kao hranljive materije za dobre bakterije.  

Značlaj probiotika i prebiotika za imunitet

Stoga su prebiotici hrana za odabrane bezopasne mikroorganizme u crevima i mogu se koristiti kao dodatna podrška probioticima. Mogu se naći u hrani kao što su pasulj i mahunarke, ovsena kaša, banane, bobičasto voće i beli luk.  

Možemo zaključiti da prebiotici i probiotici zajedno pomažu telu u izgradnji i održavanju mikrobiote bakterija i drugih mikroorganizama, što u krajnjoj liniji reguliše varenje i pomaže funkcionisanju celog našeg organizma. Takođe, pomažu u prevenciji određenih bolesti. U nedostatku dijetetskih probiotika i prebiotika, preporučljivo je uključiti suplementaciju. 

Kada i zašto uključiti suplementaciju?  

Preparati koji sadrže probiotike, prebiotike i sve neophodne vitamine i minerale preporučuju se za sledeća stanja: 

  • Sindrom razdražljivih creva  
  • kronova bolest  
  • Ulcerativni kolitis  
  • Sa antibiotskom terapijom  
  • Tokom prehlade i gripa 

Pažljivo izbalansiran preparat, sa svim neophodnim vitaminima, mineralima, dodatkom probiotika i prebiotika, svakako bi trebalo da bude jedan od izbora za podršku. Možda će vas zanimati tekst Lejla Džanković: Immun pro kao podrška putovanju

Slični članci

O značaju probiotika i prebiotika za naš imunitet razgovarali smo sa dr. med. sci. Jasmin Ćorović – Kuburović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. ... >
Orthomol Immun pro je proizvod koji sam odabrala jer nudi sveobuhvatnu podršku imunološkom sistemu i zdravlju probave ... >
Simptomi sezonskih alergija javljaju se ubrzo nakon udisanja polena na koji je oboleli alergičan, a mogu uključivati svrab nosa, usta, očiju, grla, kože, probleme sa ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.