Sadržaj

Antioksidanti – moćni saveznici lepote i zdravlja

Lepota je večna inspiracija za mnoge od nas, a tajna zdrave i sjajne kože često leži u detaljima koje pruža priroda. Naša koža svakodnevno se suočava s brojnim izazovima, od štetnih UV zraka do onečišćenog okoliša, često ostavljajući za sobom vidljive tragove starenja i nepravilnosti. Upoznajte Veldu Bogunić, stručnjakinju za lepotu koja zna kako iskoristiti snagu antioksidansa kako bi očuvala i poboljšala lepotu kože.

U razgovoru s Veldom, otkrit ćemo tajne antioksidansa i kako ih primeniti na putu ka zdravoj, blistavoj koži.

Svako godišnje doba nam donosi nove izazove za kožu, a leto je u punom jeku, savršeno je vreme da pomenemo prednosti antioksidanata koji mogu doprineti zdravlju vaše kože iznutra. Ono što jedemo oralno je jednako važno kao i ono što nanosimo na kožu. Oštećenja od sunca su izraženija u toploj sezoni i ostaviće trag na izgledu vaše kože ako joj ne obezbedite antioksidanse.

Šta su zapravo antioksidansi i zašto su toliko korisni za naše zdravlje?

Sama reč antioksidans (oksidacija) označava ih kao grupu prirodnih jedinjenja koja sprečavaju oštećenje ćelija štiteći ih od oksidativnog stresa izazvanog delovanjem slobodnih radikala.

Naše ćelije u telu koriste kiseonik, proizvodeći slobodne radikale koji mogu da oštete naše zdrave ćelije, uzrokuju prevremeno starenje tela i pojavu zdravstvenih problema. Iako slobodne radikale proizvodimo sami tokom proizvodnje energije, oni takođe mogu biti stimulisani stresom, lošom ishranom, zagađenjem vazduha, nezdravim načinom života, UV zracima i duvanskim dimom. Kada se slobodni radikali akumuliraju u telu, oni mogu izazvati oksidativni stres zbog neravnoteže između antioksidanata i slobodnih radikala.

Najbolji primer je jabuka koja posmeđi kada je isečete i ostavite jer meso jabuke bez zaštite kože reaguje sa slobodnim radikalima. Ceđenjem limuna na meso jabuke, odlaže se smeđe boje zbog antioksidanata u limunovom soku, u ovom slučaju vitamina C.

Prekomerna proizvodnja slobodnih radikala može uticati na različite slojeve kože i rezultirati finim linijama i borama, neujednačenim tonom kože, opuštenom kožom i povećanjem tamnih fleka, izazivajući upalne procese koji rezultiraju aknama.

Tu u pomoć priskaču antioksidanti koji se bore protiv znakova starenja, imaju antiinflamatorna svojstva, mogu da spreče opekotine od sunca i štite kožu od fotooštećenja i hiperpigmentacije.

Kao što su antioksidansi važni za negu vaše kože, oni su takođe moćno sredstvo za celokupno zdravlje tela jer štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

6 najjačih antioksidanata

Antioksidansi nisu samo jedan od sastojaka u proizvodima za negu kože, bilo da se koriste lokalno u obliku krema i seruma ili oralno u obliku dodataka ishrani. Oni se odnose na široku grupu sastojaka, a jedan od najčešće korišćenih je vitamin C, vitamin E, cink, selen, beta-karoten, koenzim Q10.

Zdrava koža je odraz ukupnog zdravlja, a vaša rutina nege kože počinje iznutra sa dodacima ishrani koji će poboljšati vaše zdravlje i izgled vaše kože iznutra.

Slični članci

Dr. Dajana Hassam Dorsen, uvažena edukatorka u oblasti estetske medicine koristila je Orthomol Beauty tri meseca. ... >
Samira Poričanin-Petrešin autorica bloga “Prekardašijan” govorila je o proljećnom umoru. Kako se ona bori sa sigurno vam poznatim simptomima ... >
Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Živci, psiha i stres

Kako nastaje stres? Koje su posljedice? Što možete učiniti u vezi s tim?

Živci, psiha i stres