Sadržaj

Dr. Vesna Stanojević: Saveti kako produžiti stvaranje kolagena

Ako i dalje ne prihvataš ideju da kolagen treba da bude deo tvoje svakodnevne rutine, razmisli o ovome – kolagen je veoma važan jer čini 30% svih proteina u našem telu. Zaslužan je za našu lepotu – od guste kose i jačih noktiju do punije kože.

Razgovarali smo sa dr. Vesna Stanojević, specijalista dermatologije, o ovom značajnom proteinu. Sigurni smo da će ti ove informacije biti od koristi prilikom kreiranja dnevne rutine.

Kolagen je glavni gradivni protein mnogih strukturnih supstanci u telu – vezivnog tkiva, kože, ligamenata, tetiva, mišića i krvnih sudova. Postoji preko 28 vrsta kolagena, ali su najvažniji za našu kožu tip I i tip III. Oni čine našu kožu glatkom, sjajnom i zategnutom. Reč kolagen potiče od grčke reči „kolla“ što znači „lepak“. Tako da sve drži na svom mestu. Svi pokreti koje činimo na koži kolagena se vraćaju u prvobitni položaj. Fibroblasti su najvažnije ćelije koje proizvode kolagen, pored njega fibroblasti stvaraju i važan protein – elastin.

Koža gubi 1% do 1,5% kolagena godišnje

Vremenom se količina kolagena u telu smanjuje. Vrhunac proizvodnje kolagena je u dobi od 25 godina, a svake godine koža gubi 1% – 1,5% kolagena. Kada su ćelije koje stvaraju kolagen izložene oksidativnom stresu, gubi se ravnoteža između stvaranja i uništavanja kolagena, a kao rezultat toga imamo smanjenje čvrstoće i elastičnosti kože, starenje i pojavu bora.

Pored toga, faktori koji utiču na smanjenje proizvodnje kolagena na ćelijskom nivou su način života, izloženost UV zračenju, pušenje, nepravilna ishrana, različite dijete, nasledne metaboličke bolesti.

Kako produžiti proizvodnju kolagena?

Lepota iznutra je važnija nego ikad. Evo šta možemo da uradimo da produžimo stvaranje i održimo već stvoreni kolagen, što u velikoj meri zavisi od nas.

Obratite pažnju na uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, vitaminima i antioksidansima, dozvolite sebi dovoljno sna, koristite SPF tokom cele godine i naravno koristite oralne suplemente u vidu hidrolizovanog kolagena. Idealno je kada kolagen dolazi u kombinaciji sa vitaminom C jer povećava proizvodnju kolagena čak 6 puta.

Dnevna doza kolagena se reguliše u zavisnosti od vrste kolagena koju uzimamo i za koju svrhu. Uzimanje dnevne doze od 2,5-10 g hidrolizovanog kolagena (najčešće kolagena tipa I) doprinosi zdravlju i hidrataciji kože.

Ostali stimulativni i regenerativni preparati koji se koriste za poboljšanje i stimulaciju kože lica obuhvataju različite tretmane u vidu induktora stvaranja kolagena – mikronidling, skinbooster, injekcione preparate na bazi hidroksiapatita, najjačeg stimulatora stvaranja kolagena, AHA hemijske pilinge i kreme.

Slični članci

Dr. Dajana Hassam Dorsen, uvažena edukatorka u oblasti estetske medicine koristila je Orthomol Beauty tri meseca. ... >
Samira Poričanin-Petrešin autorica bloga “Prekardašijan” govorila je o proljećnom umoru. Kako se ona bori sa sigurno vam poznatim simptomima ... >
Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Živci, psiha i stres

Kako nastaje stres? Koje su posljedice? Što možete učiniti u vezi s tim?

Živci, psiha i stres