Sadržaj

Suva koža: šta da radiš? Saveti za negu, ishranu i još mnogo toga

„Zima dolazi…“ Temperature su primetno niže – a promena godišnjih doba može izazvati zatezanje, osećaj suve kože i eventualno svraba. Da, na koži su primetni spoljni faktori kao što je nadolazeća hladnoća. Presudan razlog za to: u hladnijem godišnjem dobu koža gubi mnogo vlage, zaštitni sloj gornjeg sloja kože je oslabljen – pa se zaštitni sloj masti naše kože tanji i vlaga se slabije vezuje.

Efekat se može poboljšati dodatnim spoljnim uticajima. U tom periodu koži su potrebne dragocene masti, tzv. lipida. Bogata nega sa većim udelom masti je neophodna da bi koža otkrila svoju punu lepotu.

Pored toga, na kožu mogu uticati i unutrašnji faktori – pre svega, neuravnotežen sastav tečnosti, monotona ishrana, hormonske promene i fizički faktori. Kako jedna izreka kaže: Naša koža je ogledalo duše. Stoga oni koji dan prođu opuštenije u kišnim mračnim mesecima budu uglavnom u prednosti. Međutim, osnovni meditativni stav, nažalost, nije dovoljan sam po sebi, jer je pravilna nega suve kože neophodna. U nastavku ćeš saznati šta možeš da uradiš i kako možeš aktivno da podržiš svoju kožu. Evo naših pet saveta za suočavanje sa suvom kožom.

1. Snabdevati kožu mastima

Posebno u jesensko-zimskoj sezoni preporučuje se upotreba proizvoda sa većim sadržajem masti. U predelu lica trebalo bi da koristite čak i hidratantne kreme svaki dan ako je moguće. Pored toga, ponekad možeš da uključiš serume i ulja u svoju rutinu nege kože kako bi podržali prirodnu zaštitu kože. Pored toga, posebno kod osetljive kože, obrati pažnju na to da su svi tvoji omiljeni proizvodi poželjno bez mirisa i konzervansa. A kada izađeš iz kuće, nanesite bogatu negu usana kako bi ih zaštitili od hladnoće i da izgledaju glatko.

Na kraju, još jedan savet o čišćenju: Proizvodi, kao što su neke maramice za čišćenje, sadrže alkohol. Trebalo bi da izbegavaš proizvode sa alkoholom u nezi lica, jer alkohol uklanja vlagu sa kože i može je dodatno isušiti.

2. Izbegavaj preterano tretiranje kože

Da li ti je zaista potrebno više kada je u pitanju suva koža? To se mnogi ljudi pitaju… Jer ako nam je koža ispucala i zategnuta, postoji impuls da koristimo više krema, losiona i drugih stvari. Zato je toliko važno znati da je manje zapravo više kada je u pitanju nega kože. Koncentracija na odabrane proizvode, koji se redovno koriste i čine tvoju ličnu rutinu nege kože, ključ su za lepu kožu! Zato je obavezno sprečiti preteranu negu.

To konkretno znači: ne moraš prečesto nanositi kremu ili čistiti kožu, niti je dovoditi u kontakt sa previše različitih proizvoda i sastojaka. Pored toga, treba joj dati vremena da se navikne na prelazak na bogatiju negu. Ovo može potrajati do mesec dana ili čak duže dok se koža navikne na nove sastojke pre nego što efekti budu vidljivi.

3. Smanji kupanje i tuširanje

Iako niže temperature zahtevaju produženo kupanje sa mehurićima i duže tuširanje, ne moraš da se kupaš ili tuširaš prečesto i predugo. Da bi se koža zaštitila od daljeg isušivanja, preporučuje se kupanje ili tuširanje samo dva puta nedeljno i korištenje hidratantnih proizvoda koji su PH-neutralni u ritualu čišćenja. Takođe je bolje kupati se mlakom vodom i nekoliko minuta kraće – dobro je ne samo za kožu, već i za kosu! A za zaljubljenike u plivanje među vama: Pokušaj da izađeš iz vode najkasnije nakon 15 minuta da bi zaštitili svoju kožu.

4. Obrati pažnju na ishranu i dovoljno tečnosti

Lepa koža uvek zavisi od tvoje ishrane, odnosno dovoljnog unosa hranljivih materija. Obrati pažnju da na trpezu dolaze namirnice sa dragocenim vitaminima, mineralima i mikronutrijentima. Započni dan, na primer, posudom ovsene kaše sa sezonskim voćem ili nekoliko orašastih plodova koja daje energiju. Na ovaj način, već ujutru, svom telu daj vitamine C i B, ali i cink i bakar. Osim toga, popodne i uveče na tanjir stavi šareno povrće, razne salate i domaće supe kako bi jeli što uravnoteženije.

Ne zaboravi: Treba unositi dovoljno tečnosti i paziti na unos oko 2 litra vode dnevno. Pored mineralne vode na nižim temperaturama, preporučujemo i ukusne čajeve bez šećera – za toplije trenutke udobnosti koji utiču na lepotu.

5. Nosi prozračnu i široku odeću

Da tvoja koža ne bi bila dodatno iritirana i da bi mogla da diše, treba da nosiš odeću koja je što prozračnija i ne previše tesna. Ne zvuči baš privlačno u početku? Ne brini, srećom uvek postoje modni trendovi koji odgovaraju tvojoj koži. Ove sezone, na primer, popularne su lepršave, dugačke pletene haljine – a da bi trend bio zaista dobar za kožu, jednostavno ispod možeš da nosiš toplu pamučnu majicu. Onda nećeš samo izgledate cool i moderno, nego se i tvoja koža oseća dobro.

Slični članci

Admir Hadžić, profesor sporta i licencirani personalni trener, nudi nekoliko saveta za početnike koji će ti pomoći da se osećaš samouvereno i izvučeš najviše iz ... >
Naša koža svakodnevno se suočava s brojnim izazovima, od štetnih UV zraka do onečišćenog okoliša, često ostavljajući za sobom vidljive tragove starenja i nepravilnosti. Upoznajte ... >
Razgovara li smo sa dr. Vesnom Stanojević, specijalistkinjom dermatologije, o ovom važnom proteinu. Sigurno smo da će ti ove informacije biti od koristi prilikom kreiranja ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Živci, psiha i stres

Kako nastaje stres? Koje su posljedice? Što možete učiniti u vezi s tim?

Živci, psiha i stres