Sadržaj

Odmor pre bebe: Saveti za odmor tokom trudnoće

Odmor pre bebe je lepo i nezaboravno iskustvo za mnoge parove. Zato što je to poslednji odmor za dvoje pre nego što beba dođe na svet. Tokom te kratke pauze i dalje ste u centru vi kao par. Ali kada je idealno vreme za odmor pre bebe? Koja vrsta odmora je prikladna? A da li je moguće putovati avionom? Uz naše savete, ništa ne stoji na putu opuštenom odmoru sa bebom u stomaku.

Kada je idealno vreme za odmor pre poroda?

Da biste potpuno opušteno uživali u odmoru pre poroda, važno je odabrati idealan trenutak za svoje putovanje. Uopšteno se smatra da je drugo tromesečje idealno za odomor. Tada je kritična faza trudnoće iza vas i moguće početne tegobe, poput umora i mučnine verovatno su nestale. Istovremeno, izračunati termin porođaja je još daleko, a stomak još nije toliko okrugao da bi putovanje bilo više zamorno nego opuštajuće. Naravno, idealan trenutak zavisi i od individualnog toka trudnoće. Pauzu je najbolje planirati u konsultaciji sa svojim ginekologom.

Gde mogu da idem na odmor kao trudnica?

Ako ste pronašli datum putovanja, vreme je da planirate. Razmislite zajedno koliko i kako treba da traje odmor pre poroda. Bilo da se radi o velnes odmoru, gradskom izletu, odmoru na planini ili na plaži – vi odlučujete gde i kada želite da napunite baterije za avanturu roditeljstva.

Tvoje blagostanje je na prvom mestu. Ovo se odnosi i na izbor destinacije i na način putovanja i aktivnosti na licu mesta. I za ove aktivnosti obavesti svog doktora. Iz zdravstvenih razloga, neke trudnice, na primer, treba da izbegavaju dugo sedenje ili letove uopšte. A obilne posete sauni, pešačke ture i izleti u gradove nisu podjednako pogodni za sve trudnice. Kada se odlučite za destinaciju, dodatno se informišite o medicinskom snabdevanju na licu mesta.

Savet: Sve je više smeštaja koji su specijalizovani za ciljnu grupu budućih roditelja, a posebno za potrebe trudnica. Prilikom odabira smeštaja obratite pažnju na to da je ponuda na licu mesta ili u neposrednoj blizini privlačna i za vašeg partnera. Na kraju krajeva, odmor pre poroda treba da bude prijatan odmor za oboje.

Putovanja u Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku?

Mnoge tropske i suptropske zemlje su endemska područja malarije. U tim zemljama su prisutniji virusi hepatitisa E i A, kao i virus zika i virus žute groznice. Infekcije sa ovim virusom mogu postati rizik i za buduću majku i za nerođeno dete. Institut Robert Koch stoga generalno savetuje trudnicama da ne putuju u suptropske zemlje kao što je jugoistočna Azija.

Do kada mogu da letim na odmor u trudnoći?

Ako ste planirali let, proverite sa avio-kompanijom uslove prevoza za trudnice i pre rezervacije. Tako ćete izbeći neprijatna iznenađenja na aerodromu. Neke avio-kompanije traže medicinsko opravdanje u relativno ranoj fazi trudnoće. Većina njih to traži od 34. ili 35. nedelje trudnoće. Od 36. nedelje trudnoće, većina avio-kompanija potpuno odbija da prevozi buduće majke.

Kontrolna lista: Priprema za odmor pre bebe

  • Putovanje je u dogovoru sa ginekologom.
  • O sanitetu ste se informisali na licu mesta.
  • Naročito kada putujete u inostranstvo: Osigurali ste se od otkazivanja ili prekida putovanja. Unapred se informišite pod kojim uslovima je moguće otkazati ili otkazati putovanje u trudnoći. U idealnom slučaju, pokrivene su i komplikacije trudnoće.
  • Uvek imate na dohvat ruke, dakle u ručnom prtljagu, pasoš, karton o vakcinaciji i neophodne lekove.
  • Svi preventivni pregledi se uglavnom rade tako da ne padnu u periodu putovanja.

Slični članci

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. ... >
Dr Maja Šlaković, specijalista ginekologije i akušerstva, objašnjava ... >
Trudnička depresija je stalno prisutno loše raspoloženje u periodu trudnoće. Svaka 10-ta trudnica može ispoljiti ove probleme. Međutim u praksi se daleko više bavi depresijom ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Sve sto trebaš

Uvek tu za tebe. Od samog početka.

Trudnoća i dojenje

Sve o nutritivnim potrebama tokom trudnoće i dojenja