Trudnoća i period dojenja

“Uspelo je! Trudna sam. Kakva luda sreća. I kakva velika odgovornost. Želim da zaštitim svoje dete. I da mu pružim sve što treba.“ Kao nijedan drugi period života, trudnoća izoštrava svest o zdravom načinu života. Podržavamo vas kada je u pitanju ispravan i zdrav život tokom trudnoće. Bez obzira kakav je odnos žena ranije imala prema zdravoj ishrani – sa početkom trudnoće svi razmišljaju o tome. Sada i žena jede za dete. Sva istraživanja ukazuju da način života trudnice u telu nerođenog deteta stvara tok koji može da utiče na ceo njegov život. Isto važi i za period dojenja. U post-porođajnoj fazi, vaše telo čini neverovatne stvari. Dnevno se proizvodi do 800 ml mleka. Pored toga, trudnoća i porođaj su “veoma težak posao” za telo. Naročito sada vašem telu treba dovoljno energije za izgradnju i regeneraciju ćelija. A kada dojite, važno je da detetu date hranljive materije koje su mu potrebne za zdrav razvoj u prvim mesecima kroz majčino mleko.

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu.... >

Aktuelnosti i saveti

O značaju probiotika i prebiotika za naš imunitet razgovarali smo sa dr. med. sci. Jasmin Ćorović – Kuburović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. ... >
Orthomol Immun pro je proizvod koji sam odabrala jer nudi sveobuhvatnu podršku imunološkom sistemu i zdravlju probave ... >
Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. ... >
Osteoartritis je jedan od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova koje pogađa milione ljudi širom sveta. ... >
Dr Maja Šlaković, specijalista ginekologije i akušerstva, objašnjava ... >
Kao fizioterapeut, svaki dan radim sa ljudima koji se suočavaju ... >

Trudnoća

Sa bebom u stomaku, odjednom su druge stvari prioritet – iznenadna ekstremna glad, stomak koji raste svakog dana i naravno ponekad potpuni emocionalni haos. Svaka nedelja trudnoće je uzbudljivija od sledeće i skoro svaki dan se dešava nešto neočekivano. Fascinantno!

Naravno, samo najbolje za bebu – posebno tokom trudnoće, telu je potrebno više hranljivih materija nego inače. To ne znači da se jede za dvoje. Ali različiti mikronutrijenti koji se ne mogu konzumirati samo kroz hranu posebno su važni za razvoj bebe.

Potrebe za hranljivim materijama u trudnoći

Trudnoća je „najprirodnija stvar na svetu“, a opet velika promena za telo. Lepo je kada pored sebe imate pouzdanog partnera. I u pogledu ishrane. Dobro opremljene tokom planiranja trudnoće, trudnoće i dojenja – to znači: Jedna briga manje – i više prostora za iščekivanje.

Potrebe za različitim mikronutrijentima se povećavaju. Već u prvim nedeljama razvoja neophodna je dobra zaliha vitamina folne kiseline, kako bi se beba zdravo razvijala. Ali i gvožđe, kalcijum, jod, cink i drugi mikronutrijenti su neophodni za razvoj deteta i zdravlje majke. Omega 3 masne kiseline kao što je dokozaheksaenska kiselina (DHA) doprinose normalnom razvoju očiju i mozga kod fetusa. Ciljana dopuna ishrani pomaže da se obezbedi snabdevanje esencijalnim mikronutrijentima tokom trudnoće i kasnije tokom perioda dojenja. Ali nije dobro da podlegnete svim žudnjama: uravnotežena ishrana ostaje važna i značajna. Sve ukazuje da majčine prehrambene navike oblikuju dete već u majčinoj utrobi.

Period dojenja

Čestitamo, porod je dobro prošao! Posle 9 meseci trudnoće, olakšanje i radost su neopisivi. Konačno držite bebu u naručju – kakav osećaj! Uzbudljiva vremena tek dolaze. A sada, kada beba više nije u stomaku, jedinstvena veza ostaje konstantna. Zajedno sa svojim detetom ulazite u sledeću fazu svog životnog puta. Šta može biti lepše nego videti dete kako raste i radoznalo otkriva svet? Menjanje pelena je sada na istom dnevnom redu kao i prva putovanja u spoljni svet. Život donosi nove radosti, ali i nove izazove – i ponekad može biti veoma stresan.
Čak i tokom perioda dojenja potrebna vam je snaga za dvoje. Porođaj i trudnoća veoma opterećuju vaše telo. Sada je važno da se brzo vratite u formu kako biste prebrodili novu svakodnevicu. Verovatno ste se već pozabavili pitanjem dojenja.

Potrebe u ishrani tokom dojenja

Tokom perioda dojenja, majčino mleko je najvažniji izvor hranljivih materija za bebu – a time i osnova za zdrav razvoj bebe. Kroz majčino mleko ona se i dalje snabdeva svime što je važno za rast i razvoj. Naravno, potreba za mikronutrijentima je takođe povećana tokom perioda dojenja. Pravilno snabdevanje tako podržava ne samo regeneraciju majčinog tela, već i dalji razvoj bebe. Kao i tokom trudnoće i dojenja, važno je da se hranite uravnoteženo i da vodite računa o unosu dovoljno vitamina, minerala i elemenata u tragovima kako biste bili sigurni da je povećana potreba za folnom kiselinom, jodom, gvožđem i ostalima bude pokrivena na dnevnoj bazi.

Sve sto trebaš

Uvek tu za tebe. Od samog početka.

Trudnoća i dojenje

Sve o nutritivnim potrebama tokom trudnoće i dojenja

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o: