Sadržaj

Putovanje s bebom: Donosimo popis najvažnijih stvari

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. Na ovom blogu ćemo sa vama podeliti ključne savete koji će vam pomoći da vaš odmor učinite što bezbrižnijim i prijatnijim.

Izbor destinacije

Prilikom odabira destinacije važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

 • Udaljenost: Kraće destinacije su često bolje po prvi put sa bebom. Dugoročna putovanja mogu biti iscrpljujuća.
 • Klimatski uslovi: Birajte destinacije sa umerenim klimatskim uslovima. Ekstremna toplota ili hladnoća mogu biti neprijatni za bebu.
 • Pristup zdravstvenim ustanovama: Uvek je važno biti blizu bolnice ili klinike u slučaju nepredviđenih situacija.

Pakovanje

Pakovanje za bebu može biti izazovno, ali uz dobru organizaciju, sve može da stane u vašu torbu:

 • Hrana i oprema za hranjenje: Ako dojite, ponesite adekvatnu odeću za dojilje i pumpu za dojke. Ako koristite formulu, ponesite dovoljno mleka, flaše i sterilizator.
 • Pelene i sredstva za higijenu: Ponesite dovoljno pelena, vlažnih maramica, krema za područje pelena i prostirki za previjanje.
 • Garderoba: Ponesite dovoljnu količinu odeće koja odgovara klimi destinacije. Ne zaboravite rezervnu odeću za nepredviđene slučajeve.
 • Lekovi i prva pomoć: Uvek nosite osnovne lekove za bebu, kao što su sredstva za snižavanje temperature, kapi za nos, probiotici i sredstva protiv bolova pri izbijanju zuba. Ne zaboravite antiseptik, flaster i termometar.
 • Dodaci ishrani za dojilje: Ne zaboravite da ponesete svoje dodatke ishrani. Oni su ključni za održavanje zdravlja vas i vaše bebe. Suplementi poput vitamina D, kalcijuma, omega-3 masnih kiselina (DHA) i drugih važnih hranljivih materija mogu biti teže nabaviti na nekim destinacijama, pa je važno da ih imate sa sobom.

Transport

 • Automobil: Ako putujete automobilom, uverite se da imate pravo sedište za svoju bebu. Pripremite se za česte pauze za hranjenje, presvlačenje i odmor.
 • Avion: Ako putujete avionom, proverite politiku avio-kompanije za putovanje sa bebama. Većina avio-kompanija dozvoljava kolica i dodatnu torbu za bebu bez doplate. Pripremite se za promene pritiska tokom poletanja i sletanja – dojenje ili flašica mogu pomoći bebi da se lakše nosi sa ovim promenama.

Rutina

Pokušajte da održavate rutinu svoje bebe što je više moguće:

 • Spavanje: Ponesite omiljene igračke, ćebe ili bilo šta što bebi daje osećaj sigurnosti. Ako koristite mobilni krevetić, ponesite ga sa sobom.
 • Hranjenje: Nastavite sa uobičajenim rasporedom hranjenja. Budite spremni na mogućnost da beba ima smanjen apetit zbog promene sredine.

Zaštita od sunca

Ako putujete u topliju klimu, zaštita od sunca je ključna:

 • Krema za sunčanje: Koristite kremu za sunčanje dizajniranu za bebe, sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+).
 • Odeća: Ponesite laganu, prozračnu odeću koja pokriva vaše ruke i noge. Ne zaboravite šešir za zaštitu glave.
 • Hidratacija: Bebe su sklone dehidraciji, posebno na vrućini. Povećajte unos tečnosti ako ste u toplijoj klimi.

Zabava i aktivnosti

Iako bebe mogu izgledati premlade za organizovane aktivnosti, važno je planiranje vremena za igru i istraživanje:

 • Igračke: Ponesite nekoliko omiljenih igračaka koje će bebi biti poznate i zanimljive.
 • Aktivnosti: Istražite destinaciju unapred i pronađite aktivnosti pogodne za bebe kao što su parkovi, senovite plaže i druga igrališta.

Putovanje sa bebom može biti izazovno, ali uz pažljivu pripremu i organizaciju može biti i veoma ispunjeno. Uživajte u svakom trenutku sa svojim najmlađim članom porodice i stvorite uspomene koje će trajati ceo život. Ako imate dodatnih pitanja ili nedoumica, uvek se konsultujte sa svojim pedijatrom pre putovanja.

Slični članci

Planiranje odmora sa bebom može biti izazov, ali uz dobru pripremu može se pretvoriti u nezaboravno iskustvo za celu porodicu. ... >
Dr Maja Šlaković, specijalista ginekologije i akušerstva, objašnjava ... >
Trudnička depresija je stalno prisutno loše raspoloženje u periodu trudnoće. Svaka 10-ta trudnica može ispoljiti ove probleme. Međutim u praksi se daleko više bavi depresijom ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

  Želim više znati o:

Sve sto trebaš

Uvek tu za tebe. Od samog početka.

Trudnoća i dojenje

Sve o nutritivnim potrebama tokom trudnoće i dojenja