Sadržaj

Oprez: Dugotrajno sedenje povećava osteoartritis i probleme sa zglobovima

Rad od kuće, onlajn časovi, vebinari – za mnoge aktivnosti više ne moramo da dolazimo, samo stolica i digitalni uređaj. Veoma lepo i udobno, ali ne za naše zglobove! Nemačka udruženja za ortopediju i traumohirurgiju naglašavaju da: Čak i oni koji (još) ne osećaju probleme sa leđima moraju da se kreću dovoljno da podrže svoje zglobove. Na primer, zglobovi kolena i kuka mogu trpeti dugotrajna oštećenja usled nedostatka pokreta.

Habanje uzrokovano nedostatkom kretanja!

U početku zvuči paradoksalno da nedostatak pokreta ubrzava habanje zglobne hrskavice. Profesor dr. med. Karl-Dieter Heller, predsednik Nemačkog udruženja za endoprotetiku i medicinski direktor Ortopedske klinike u bolnici Herzogin Elizabet u Braunšvajgu, ima objašnjenje za ovo: „Boravak satima u sedećem položaju sa savijenim zglobovima kuka i kolena zateže i skraćuje uključeni mišići, tetive i fascija.” Dugoročno, ovo može dovesti do nepravilnog i preteranog opterećenja zglobova.

Udubljenje na leđima je signal za uzbunu

U svom zdravstvenom izveštaju za 2021. DVK je zaključio: U Nemačkoj već sedimo 8,5 sati po radnom danu – jedan sat više nego 2018. “Prvi znak pogrešnog opterećenja pokazuje se kroz udubljenje leđa gde izgleda da je stomak ispupčen napred. To nema nikakve veze sa nekoliko kilograma viška”, kaže Heler. “Fleksori kuka se skraćuju stalnim sedenjem i boravkom u savijenom položaju u odnosu na muskulaturu leđa i stomaka. Pošto se fleksori kuka naslanjaju na karlicu, oni prirodno naginju karlicu napred. U isto vreme, skraćeni fleksori kuka sprečavaju kompenzatorno prekomerno istezanje kao prirodni kontra pokret za ublažavanje stresa u zglobovima. To dovodi do daljeg skraćivanja fleksora kuka. Začarani krug”, kaže Heler.

Kontraktura zgloba je faktor rizika

Ovo važi i za kolena: stalno sedenje skraćuje poslednju grupu butnih mišića. Ako ovo stanje traje duže, kolenski zglob postaje sve teže proširen. Rasterećenje odgovarajućim suprotnim pokretom tada takođe nije moguće, zglobovi su monotono opterećeni, kaže ortoped i traumatolog. U ovom slučaju, doktori govore o kontrakturi zgloba. Takva ograničenja funkcije povećavaju rizik od razvoja artroze, odnosno habanja zglobova.

Aktivno se suprotstavljaj – i na poslu

Nedostatak kretanja je problematičan za ceo organizam. Posebno je potrebna redovna „nega“ u vidu treninga zglobovima i mišićima – inače se njihova pokretljivost u početku neprimetno smanjuje. Heler preporučuje više manjih jedinica kretanja u svakodnevnom životu: „Ne radi se o pronalaženju savršene stolice ili stalnom stajanju. Nijedna pozicija koju zauzimamo predugo nije dobra za nas.“ Redovnost i promene su od suštinskog značaja: „Svaku malu pauzu u kancelarijskoj rutini treba da iskoristimo za istezanje. Dok ključa voda za čaj, možeš da istegneš psoas – najveći fleksor mišić naših kukovima – tako što ćeš iskoračiti napred. 30 sekundi po strani, tri ponavljanja.”

Kod problema sa zglobovima ne treba sediti

Naime, stručnjaci preporučuju svesno kretanje pacijentima čiji su zglobovi već oštećeni ili koji već čekaju operaciju: „Više puta smo posmatrali ukočene zglobove“, zaključio je profesor dr. med. Carsten Perka, generalni sekretar Nemačkog udruženja za endoprotetiku. „To je u vezi sa činjenicom da naši pacijenti zbog pandemije moraju duže da čekaju na operaciju i da im se u međuvremenu stanje zglobova pogoršava. Dodatni nedostatak pokreta intenzivira ovaj razvoj.” Fizičko stanje pre operacije utiče na rezultat ugradnje novog zgloba kuka ili kolena. „Stalno sedenje ne sme da pređe u naviku“, naglašava Perka, koja je i predsednica EPRD.

Konkretni saveti i vežbe

Nemačko udruženje za endoprotetiku savetuje u saopštenju za javnost da muskulaturu i tetive treba svesno rastegnuti nekoliko puta dnevno. Svi, a posebno pacijenti koji već čekaju zamenu zgloba, treba da integrišu što više kretanja u svoju dnevnu rutinu i da neizbežno sedenje učine što raznovrsnijim.

Slični članci

Oni koji pate od bolova u zglobovima nisu sami. Bolovi u kostima, zglobovima i mišićima su rasprostranjeni širom sveta, ograničavaju obolelu osobu u svakodnevnim aktivnostima ... >
Tetive (lat. tendo) predstavljaju vezu između mišića i kostiju. Omogućavaju nam da se krećemo, slično koncima na marioneti, prenoseći snagu mišića na kosti. Istovremeno, mogu ... >
Rad od kuće, onlajn časovi, vebinari - za mnoge aktivnosti više ne moramo da dolazimo, samo stolica i digitalni uređaj. Veoma lepo i udobno, ali ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Koje hranjive tvari jačaju zglobove?

Kosti i zglobovi

Koje hranljive materije su potrebne tvojim tetivama? Što možete doprinjeti prehranom?