Sadržaj

Osteoartritis je gori zimi? 5 saveta protiv bolova u zglobovima pri hladnoći

Hladno godišnje doba često utiče ne samo na naš duh već i na naše zglobove. Kada temperatura padne, ljudi sa osteoartitisom osećaju povećanje nelagodnosti. Vrlo često se bolovi u kolenima i leđima pogoršavaju i na hladnoći. Zašto zimsko vreme utiče na zglobove nije naučno dokazano. Međutim, jasno je da ne moramo samo da prihvatimo ovu pojavu, već da se možemo aktivno boriti protiv umornih i bolnih zglobova.

1. Utopli se

Stručnjaci pretpostavljaju da napetost izazvana hladnoćom povećava bol u zglobovima. Ako ti je hladno, ne krećeš se slobodno i mišići se stežu. Kao rezultat, cirkulacija krvi se smanjuje i bol se povećava. Protok krvi i bol se pojačava. Pored toga, zglobna tečnost postaje viskoznija kada je hladna i manje je sposobna da obavlja svoju funkciju u zglobu.

Stoga, obrati pažnju na održavanje toplote kada hodaš i igraš sportove na otvorenom. Specijalni grejači za laktove i kolena mogu dodatno da pomognu kod bolnih zglobova. Ako postoji napetost, najbolji način da opustiš mišiće je topli jastuk sa žitaricama ili umirujuća kupka. Naročito kada su bolovi u zglobovima posledica habanja, odnosno artroze, ove toplotne terapije postaće pravo zadovoljstvo.

2. Aktivni – čak i na temperaturama ispod nule

Svako ko misli da treba da bude oprezan sa bolovima u zglobovima greši. Zglobovi vole kretanje: jer stimuliše cirkulaciju krvi i tako snabdeva zglobove esencijalnim hranljivim materijama i kiseonikom. Redovna fizička aktivnost takođe jača mišiće. Ako su mišići dobro istrenirani, zglobovi su opušteni i sprečeno je loše držanje.

Uključi kretanje u svoj svakodnevni život i pronađi sportske aktivnosti koje su ti zabavne. Ako je moguće, preporučuje se poseta bazenu. Tamo nećeš samo pobeći od hladnoće, već ćeš i zglobove održavati u dobrom stanju. Obrati pažnju na to da izbegavaš preopterećenje i ako si u nedoumici pre početka treninga, konsultuj lekara ili sportskog terapeuta.

3. Jedi što raznovrsnije

Da bi zglobovi funkcionisali bez problema, potrebno je ne samo da se krećeš, već i da imaš dobru zalihu hranljivih materija. Uravnotežena ishrana bogata šarenim voćem, povrćem i celim žitaricama obezbeđuje važne komponente hrskavice i pomaže telu da kontroliše stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Započni dan svežim sokom od pomorandže i tako obezbedi zglobovima dodatnu porciju vitamina C. Vitamin C ne samo da podržava stvaranje kolagena, koji doprinosi normalnoj funkciji hrskavice, već i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Upotpuni ručak svežom salatom i začini je kvalitetnim biljnim uljem i orasima. Orasi i bademi su puni hranljivih materija i pored antioksidansa vitamina E, sadrže mnogo cinka, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa. Pored toga, sadrže mnogo nezasićenih masti kao što su omega 3 masne kiseline. I nisu samo zglobovi srećni zbog toga.

4. Riba umesto mesa

Govoreći o omega 3 masnim kiselinama: ove vrhunske osobine takođe sadrže masne morske ribe i posebne mikroalge. Odrekni se šnicle u korist haringe, skuše ili lososa, krajnje je vreme za riblji obrok. Da bi se pokrila potražnja za omega 3 masnim kiselinama EPA i DHA, Dijetetska asocijacija preporučuje 1-2 porcije masne ribe nedeljno.

Ako to možeš, imaš dvostruku korist. Jer meso (posebno crveno meso) sadrži nezdrave masti kao što je arahidonska kiselina, koja podstiče upalu, što može negativno da utiče na probleme sa zglobovima. Na kraju krajeva: Obroci od lososa i tunjevine dobro se slažu sa začinima ajurvedske kuhinje, kao što su kurkuma i đumbir, za koje su studije pokazale da smanjuju upalu i bol.

5. Neka ti bude ugodno umesto da osećaš tegobu

Psiha može igrati veliku ulogu u problemima sa zglobovima. Ako dozvoliš da kišno, tmurno vreme pokvari raspoloženje, postoji velika šansa da će negativan stav dovesti do intenzivnije percepcije bola. Zato se udobno smestite uz šoljicu čaja i uživaj u lepim trenucima sa prijateljima i porodicom. Popodne provedeno igrajući igrice ili zajedničko muzičko veče može biti veoma zabavno.

Slični članci

Oni koji pate od bolova u zglobovima nisu sami. Bolovi u kostima, zglobovima i mišićima su rasprostranjeni širom sveta, ograničavaju obolelu osobu u svakodnevnim aktivnostima ... >
Tetive (lat. tendo) predstavljaju vezu između mišića i kostiju. Omogućavaju nam da se krećemo, slično koncima na marioneti, prenoseći snagu mišića na kosti. Istovremeno, mogu ... >
Rad od kuće, onlajn časovi, vebinari - za mnoge aktivnosti više ne moramo da dolazimo, samo stolica i digitalni uređaj. Veoma lepo i udobno, ali ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Koje hranjive tvari jačaju zglobove?

Kosti i zglobovi

Koje hranljive materije su potrebne tvojim tetivama? Što možete doprinjeti prehranom?