Sadržaj

Iscrpljenost posle korone – koliko traje?

Infekcije SARS-Cov-2 mogu se naći u svim starosnim grupama, ali uglavnom stariji (ili prethodno bolesni) pacijenti razvijaju teške simptome. Ali postoje indikacije da čak i nakon blagog toka bolesti, simptomi se i dalje mogu pojaviti nedeljama i mesecima. U jednom uzorku, istraživači su pronašli takva stanja iscrpljenosti kod skoro polovine pacijenata.

Uporna stanja iscrpljenosti poznata su nakon raznih zaraznih bolesti. Ovo nije mala „kriza forme“, već jak umor, slabost mišića i problemi sa koncentracijom, što može da opterećuje pacijente dugo nakon infekcije. Doktori govore o “postvirusnom umoru”. Neki pogođeni su nesposobni da rade mesecima ili ne mogu da se nose sa svakodnevnim životom.

Kontinuirani napori nakon infekcije SARS-Cov-2

Naučnici su sada pregledali 128 oporavljenih pacijenata od Covid-19 o njihovom stanju, 10 nedelja nakon završetka karantina, odnosno otpuštanja iz bolnice. Otprilike polovina ispitanika lečena je u bolnici, druga polovina infekciju je lečila kod kuće. Više od polovine učesnika prijavilo je upornu iscrpljenost – potpuno nezavisno od težine njihovog toka infekcije. Skoro trećina onih koji su ranije bili zaposleni nije se vratila na posao 10 nedelja nakon infekcije.

Nepotpuna slika

Međutim: Istraživači nisu mogli da pronađu merljive tragove u imunološkom sistemu pacijenata. Oni to vide kao ohrabrujući signal da će se imuni sistem na kraju potpuno oporaviti. Jer posle nekih virusnih bolesti, umor može da postane hroničan i da godinama utiče na kvalitet života pacijenata. U takvim slučajevima se najčešće menjaju određeni imunološki parametri. Lekari govore o sindromu hroničnog umora, koji se javlja sa drugim simptomima i još nije dovoljno istražen. Da li su takvi tokovi verovatniji nakon bolesti od Covid-19 nego nakon drugih virusnih infekcija, još se ne može zaključiti iz dosadašnjih zapažanja.

Zaštiti i zdrave

Majkl Šed sa Univerziteta Sautempton, koji nije bio uključen u citiranu istragu, prokomentarisao je rezultate: „Sve više vidimo dokaze za ‘dugi covid’ – a umor je jedan od najčešće prijavljenih neželjenih efekata. Ovakav odnos kasnih posledica je razlog zašto je važno sprečiti zarazu mlađih ljudi, koji se neće odmah ozbiljno razboleti“.

Slični članci

Simptomi sezonskih alergija javljaju se ubrzo nakon udisanja polena na koji je oboleli alergičan, a mogu uključivati svrab nosa, usta, očiju, grla, kože, probleme sa ... >
Studijama je potvrđen značaj unosa, posebno joda i omega 3-masnih kiselina u toku trudnoće, kako bi se obezbedio pravilan razvoj mozga i prevenirao neadekvatan kognitivni ... >
Godinama unazad svako moje jutro počinje na isti način, uz čašicu zdravlja i imuniteta. Već mi je postala rutina da pijem Orthomol Immun pre svega ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.