Pronađi najbliže prodajno mesto

Sadržaj

Promene u ishrani za jak imunitet: Nutricionista – dijetetičar i fitness trener Jovana Živić savetuje

Jesenji period i promena godišnjih doba za mnoge su sinonim za pojavu kašlja i prehlada. Svi počinjemo da razmišljamo o svom imunološkom sistemu u ovo doba godine. Imuni sistem je prirodna odbrana vašeg tela od infekcije i ključ dobrog zdravlja. Zamislite to kao zid, da biste pružili najbolju zaštitu od virusa i bakterija, vaš imuni sistem mora da bude čvrst i otporan.

Postoje dva dela imunološkog sistema

Urođeni imuni sistem je prvi nivo zaštite, a adaptivni imuni sistem se aktivira da poboljša urođeni sistem ako se telo inficira određenim patogenom.

Naš urođeni imuni sistem se sastoji od naše kože, našeg gastrointestinalnog trakta i našeg respiratornog trakta. Stvari poput želudačne kiseline i sluzi u respiratornom sistemu sprečavaju napadače da uđu u telo. Urođeni sistem se takođe sastoji od imunih ćelija koje rade na otkrivanju i uništavanju bakterija i drugih štetnih organizama tako što ih ubijaju. Kada imuni sistem oslabi uglavnom se okrećemo promenama u ishrani i suplementaciji.

Međutim, ono što je bitno da naučimo – jak imunitet se gradi tokom čitave godine, a oslabljeni imuni sistem se može osnažiti promenama u ishrani.

Mnogi od nas ne dobijaju dovoljno vitamina D, koji telo proizvodi kada smo izloženi suncu, moglo bi se reći da ga ne unosimo dovoljno ni leti, a kamoli zimi. Sam vitamin D je od vitalnog značaja za adekvatno funkcionisanje imunog sistema, ali takođe poboljšava apsorpciju drugih vitamina i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink i fosfat. Masne ribe, kao što su sardele, sardine, skuša i neki losos su dobar izvor vitamina D, a takođe imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, što takođe može pomoći u poboljšanju funkcije imunih ćelija. Ne samo da vitamini i minerali optimizuju imuni sistem, već imaju i antiinflamatorni efekat, tako da ako imuni sistem preterano reaguje, ovi mikronutrijenti mogu pomoći u rešavanju upale koju ovo izaziva. Ovi vitamini i minerali takođe pomažu telu da proizvodi antibakterijska jedinjenja koja se bore protiv infekcija u telu, dok jedinjenja poznata kao polifenoli podržavaju imunitet.

Namirnice koje pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema:
  • Losos – ne samo da losos snabdeva vaše telo vitaminom D, već je takođe pun omega-3 masnih kiselina koje podržavaju imunitet.
  • Brokoli – ovo sjajno povrće prepuno je vitamina i minerala. Prepuna vitamina A, C i E, kao i vlakana i mnogih drugih antioksidansa, brokoli je jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na tanjir.
  • Žumanca – sadrže važan hranljivi sastojak vitamin D, zajedno sa drugim ključnim vitaminima i mineralima za podršku imuniteta, poput selena. U stvari, žumance je nutritivna bomba, koja sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink. Takođe su dobar izvor vitamina B, vitamina A, E i K.
  • Beli luk – čini se da njegova svojstva jačaju imunitet potiču od velike koncentracije jedinjenja koja sadrže sumpor, kao što je alicin.
  • Obogaćeni sok od pomorandže – obična čaša obogaćenog soka od pomorandže može dati vašem telu čak 15% dnevnih potreba za vitaminom D, zajedno sa 100% vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga, 100% sok od pomorandže sadrži prirodnu biljnu hemikaliju, ili flavonoid, koji može pružiti zdravstvene prednosti ljudima. Istraživanja sugerišu da je među onima koji su konzumirali flavonoide, došlo do 33% smanjenja infekcija gornjih disajnih puteva, u poređenju sa onima koji nisu konzumirali flavonoide. Pored citrusnog voća, paprika je takođe jedan od vodećih izvora vitamina C.
  • Govedina – umereno uživanje u nemasnoj govedini može biti deo zdrave ishrane. Govedina je prirodni izvor vitamina D, kao i drugih hranljivih materija koje podržavaju imunitet, poput cinka.
  • Spanać – ovo lisnato zeleno je bogato vitaminom C, a takođe je prepuno brojnih antioksidanata i beta karotena, od kojih oba mogu povećati sposobnost našeg imunog sistema da se bori protiv infekcija.

Može se reći da svaki deo vašeg tela, uključujući vaš imuni sistem, funkcioniše bolje kada je zaštićen od uticaja okoline i podržan strategijama zdravog života kao što su izbegavanje pušenja, ishrana bogata voćem i povrćem, redovno vežbanje, održavanje zdrave težina, izbegavanja alkohola, kvalitetan san, održavanje dobre higijenske rutine i minimiziranje stresa. Međutim, način života današnjeg  čoveka je prilično zahtevan, ubrzan i našem telu je teško pružiti adekvatnu dozu vitamina i minerala.  Kao što smo rekli način života ali i uticaj spoljašnje sredine u velikoj meri utiče na naš imuni sistem.  Količina stresa kojoj smo izloženi, način ishrane, nedovoljna fizička aktivnost, kao i nedovoljno sna mogu u velikoj meri da oslabe naš imunitet.

Da li su nam potrebni suplementi?

Ukoliko smo svesni da prirodnim putem ne možemo da pružimo adekvatnu količinu i kombinaciju vitamina i minerala, potrebna je kompletna dodatna suplementacija vitamina i minerala na dnevnom nivou. Potrebno je pronaći adekvatnu kombinaciju dodataka ishrani koji podržavaju dejstvo na vaš imunitet jer se nalaze u adekvatnoj kombinaciji. Pored toga ne zaboravite da se 70% imunog sistema nalazi u našim crevima. Imunske ćelije u crevima stupaju u interakciju sa mikrobiomom, raznolikim nizom bakterija i gljivica koje žive u gastrointestinalnom traktu i na koje direktno utiču ishrana i način života pojedinca. Tako da hrana koju jedemo utiče na raznovrsnost i sastav bakterija u crevima, koje zauzvrat utiču na imune ćelije.

Zbog toga, potrebno je pronaći vitamine u kombinaciji sa probioticima koji će kompletno voditi računa i brigu, i biti jaka podrška iznutra za vaš imunitet.

Slični članci

Smatra se da su ljudi koji žive sa bilo kojom vrstom dijabetesa podložniji infekcijama. ... >
Zdrav način života povoljno utiče na imuni sistem. Za postizanje i održavanje optimalnog zdravlja, ishrana treba da sadrži sve neophodne vitamine i minerale, elemente u ... >
U jesen i zimu, manje smo izloženi suncu, a ovaj period je povezan sa nižim nivoima vitamina D. I dok je poznato da utiče na ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.