Sadržaj

Sve što trebaš za sigurno putovanje! Probiotik je uvek in!

Kada razmišljaš o putovanju, uvek se postavlja pitanje gde ići, da li na more ili možda na planinu, a što da ne i u banju! Kreću pripreme za putovanje, punimo kofere… i onda pitanje: možda smo spakovali previše stvari? A da nismo nešto i zaboravili?

I da, upravo je to glavni problem sa kojim se susrećemo skoro uvek pred svako putovanje ili kraći odlazak od kuće. Koferi uvek puni garderobe, a ni trećinu ne obučemo… I ne, nije problem čak i ako ponesemo manje garderobe, to uvek možemo dokupiti, ali dobro se pripremiti za put, to je ipak malo više od punih kofera garderobe!

A da, putna apoteka? Kako je opremiti, šta mi sve treba?

Pa, u narednim redovima, pokušat ćemo istaći najneophodnije članice jedne putne apoteke, posebno ako smo se uputili ka nekoj udaljenijoj, egzotičnoj destinaciji… I ne, to nije antibiotik!

Pred nama je dug put do željene destinacije, a u putu možda i mučnine. Ovaj problem je češći kod dece, ali se neretko javlja i kod odraslih. Mučnine u putu možemo preduprediti tabletama protiv povraćanja, eventualno preparatima na bazi đumbira, kada su klasične tablete kontraindikovane. Bitno je tražiti od strane vašeg farmaceuta detaljna upustva o načinu primene ovih tableta, kao i njihovom doziranju kod dece i odraslih!

Obavezna krema sa zaštitnim faktorom

Ako smo na moru, verovatno ćemo sate i sate biti na nekoj plaži gledajući ka pučini i čitajući neku dobru knjigu, ako idemo sami ili sa društvom naših godina, ili ćemo trčati za decom, igrati igre u pesku i motriti na svaki njihov pokret! U svakom slučaju, boravak na otvorenom, pa čak i u hladu zahteva zaštitni faktor. U prvim danima, posebno ako ste svetle puti, trebalo bi i za vas pa i vaše najmilije obezbediti zaštitni faktor 50+, ali kasnije kako vreme odmiče, a vi dobijate bronzani ten, taj faktor može biti i manji (30, 25…). I da, ne štedite na kremi, nanosite je redovno i još dok ste u hotelu ili apartmanu tj. pre nego što izađete na otvoreno, kako ne biste dobili “divan” crveni ten!

U slučaju crvenog tena, moraćemo potražiti pomoć sa drugim kremama, tako da pored zaštitnog faktora, spakujte i kremu za posle sunčanja ili kremu za opekotine od sunca.  Za više saveta oko pravilne upotrebe preparata za sunčanje i preparata protiv opekotina, uvek se možete obratiti vašem farmaceutu!

Prva pomoć

Posebno je važno poneti je ako imate malu decu, jer posekotine pre svega, ali i druge povrede su uobičajene na odmoru. Mada ni odrasli skloni egzibicijama nisu pošteđeni od povreda! Alkohol, hidrogen, neki dodatni tečni antiseptik za rane, hanzaplast, flaster, zavoj su obavezni deo putne apoteke!

Bolovi i temperatura su nešto što uvek može da nam pokvari odmor, tako da pojedini lekovi poput nesteroidnih antiinflamatora takođe tebaju da budu deo putne apoteke. Nemojte da zaboravite ni vašu hroničnu terapiju ukoliko je imate! Oko pravilne upotrebe ovih lekova, tražite detaljna upustva od vašeg farmaceuta!

Ne zaboraviti probiotike

Neretko kada promenimo sredinu, posebno ako putujemo u neke zaista egzotične krajeve, mogu nas zadesiti i stomačni virusi. Njih možemo i prevenirati ukoliko još pre odlaska na odmor počnemo sa primenom probiotika i unosom kvalitetnih namirnica koje su bogate nesvarljivim vlaknima poput inulina. Međutim, ako to ne uradimo i na odmor odemo sa već narušenim mikrobiomom (crevnom florom) velike su šanse da ćemo uloviti i neki stomačni virus.

U putnu apoteku obavezno treba upakovati i dobro balansiran probiotik, kao i preparate bogate biljnim vlaknima poput npr. inulina, jer će vam takvi proizvodi biti najbolji drug u slučaju stomačnih virusa koje može da prati dijareja i povraćanje. Takođe, u putnu apoteku dodajte i rastvor za rehidrataciju, ali i dobar kompleks mikronutrijenata (vitamina i minerala) kako bi što pre povratili snagu i energiju posle ovih neželjenih događaja i nesmetano nastavili da uživate na destinaciji koju ste odabrali.

I za kraj, na put obavezno ponesite pasoš (za putnike koji idu u inostranstvo) – nije deo putne apoteke, ali može pomoći da pređete granicu i izbegnete dodatni stres i glavobolju, ali i dobro raspoloženje i pozitivne misli kako bi imali više šansi da ništa iz putne apoteke i ne iskoristite.

Slični članci

Simptomi sezonskih alergija javljaju se ubrzo nakon udisanja polena na koji je oboleli alergičan, a mogu uključivati svrab nosa, usta, očiju, grla, kože, probleme sa ... >
Studijama je potvrđen značaj unosa, posebno joda i omega 3-masnih kiselina u toku trudnoće, kako bi se obezbedio pravilan razvoj mozga i prevenirao neadekvatan kognitivni ... >
Godinama unazad svako moje jutro počinje na isti način, uz čašicu zdravlja i imuniteta. Već mi je postala rutina da pijem Orthomol Immun pre svega ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.