Sadržaj

Zdravlje gastrointestinalnog trakta

Na mnoge stvari u životu reagujemo našim stomakom. Naše emocije, poput straha, ali i svakodnevi stres i pritisak koji trpimo, može uticati na rad creva, izazvati nadutost ali prouzrokovati ubrzano pražnjenje creva i dijareju. Nadutost je bezazlena ako nastaje posle uzimanja hrane koja pomaže vrenje, međutim nadimanje je češće posledica loše probave.

Najčešći razlog poremećene probave je narušena ravnoteža crevne flore. Uzroci za ovo mogu biti različiti, poput neadekvatne ishrane, dugotrajne medikamentozne terapije, kao i primene antibiotske terapije. Usled narušene ravnoteže crevne flore smanjuje se funkcija creva, kao i iskoristljivost unete hrane, što dovodi do vrenja, truljenja i stvaranje gasova u crevima, koje je nekada praćeno i jakim grčevima u stomaku. Sve ovo dugoročno gledano može biti i uzrok nestabilnog imunološkog sistema, što za posledicu može imati razvoj učestalih bakterijskih i virusnih infekcija, ali i može izgraditi temelje za ravoj različitih hroničnih oboljenja.

U Srbiji oko 10.000 osoba boluje od zapaljenskih bolesti creva, koje čine Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ovo su autoimune bolesti, koje ukoliko se ne otkriju na vreme, mogu da postanu životno ugrožavajuće. Zbog toga je veoma važan rani skrining i redovne kontrole kod lekara, posebno u slučaju učestalih pojava nadutosti, grčeva u stomaku i dijareje, kao i u slučaju pojave krvavih stolica. Kronova bolest se najčešće javlja između 15. i 35. godine. U Srbiji svake godine 500 do 600 osoba oboli od ove bolesti. Kronova bolest može da zahvati kompletnu digestivnu cev od usta do čmara za razliku od ulceroznog kolitisa koji zahvata samo debelo crevo (kolon) i karakteriše se prisustvom specifičnih ulceracija i erozija na sluznici debelog creva. Ove bolesti mogu značajno uticati na kvalitet života, uzrokovati česta odsustvovanja sa posla, česte hirurške intervencije i generalno, otežano svakodnevno funkcionisanje.

Adekvatna terapija i ishrana su ključni za kontrolu inflamatornih bolesti creva, ali i drugih poremećaja u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. U fazi kada su bolesti digestivnog trakta aktivne, neophodna je meka, blendirana i nezačinjena hrana (dosta povrća i voća bogatog dijetetskim vlaknima, riba i žitarice). Kod Kronove bolesti posebno treba treba izbegavati kafu, slatkiše, crveno meso, mleko, kiselu i prerađenu hranu. U ishranu treba uvrstiti semenke, koštunjavo voće, žitarice, belo pileće i ćureće meso, ribu i biljne čajeve. Masna i pržena hrana izaziva gasove i dijareju jer se nedovoljno apsorbuje u crevima. Pušenje i alkohol treba izbegavati, kao i nesteroidne antiinflamatorne lekove (lekovi za bolove).

Unos bakterijskih probiotskih kultura kao i vitamina i minerala mogu dodatno poboljšati funkcionisanje digestivnog sistema, i omogućiti bolju kontrolu oboljenja gastrointestinalnog trakta, a samim tim mogu i značajno poboljšati kvalitet života obolelih.

Kako djeluje Orthomol® Immun pro

Orthomol® Immun pro je trostruko aktivan – samo Orthomol® Immun pro nudi sinergiju odabranih mikroorganizama, inulina i ortomolekularnih mikronutrijenata.

Orthomol® Immun pro sadrži kombinaciju mikroorganizama: Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum i Lactobacillus rhamnosus. Ovi mikroorganizmi prirodno nastanjuju crevnu floru, i njihova adekvatna ravnoteža je neophodna za pravilno funkcionisanje creva. Ove bakterijske kulture regulišu pražnjenje creva, dijareju i opstipaciju, smanjuju nadutost i poboljšavaju iskoristljivost nutrijenata iz konzumirane hrane. Probiotske kulture se nalaze u posebno dizajniranoj inovativnoj gastrorezistentnoj kapsuli, koja štiti bakterijske kulture i omogućava njihovo dopremanje do mesta delovanja, tj. do creva, gde se probiotske kulture oslobađaju.

Inulin je nesvarljivi ugljenihidrat dobijen iz cikorije. Neophodan je za ishranu bakterijskih kultura u crevima, čime očuvava zdravu mikrofloru i pravilnu funkciju creva.

Vitamin A, riboflavin (vitamin B2), biotin i niacin doprinose održavanju normalne sluzokože (npr. Crevne sluznice).

Vitamin C, vitamin D, cink, selen, bakar, folna kiselina, vitamin A, vitamin B6 i vitamin B12 doprinose normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Vitamin C, vitamin E, riboflavin (vitamin B2), cink, selen, bakar i mangan pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Orthomol® Immun pro se može koristiti za podršku crevnoj flori, mukoznoj sluznici creva i imunološkom sistemu povezanom sa crevima. Indikovan je i kod Infekcija praćenih dijarejom, dijareje povezana sa terapijom antibioticima, kod intestinalnih smetnji koje su posledica dugotrajne medikamentozne terapije, ali i kao podrška terapiji kod hroničnih inflamatornih oboljenja creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kako treba uzimati Orthomol® Immun pro?

Dnevna doza se sastoji od kesice u kojoj se nalazi granulat i kapsule sa probiotskim kulturama koja je upakovana u blister. Potrebno je rastvoriti sadržaj jedne kesice u 150 – 200 ml negazirane vode i popiti zajedno sa jednom kapsulom iz blister pakovanja pre ili u toku obroka svaki dan.

Slični članci

Simptomi sezonskih alergija javljaju se ubrzo nakon udisanja polena na koji je oboleli alergičan, a mogu uključivati svrab nosa, usta, očiju, grla, kože, probleme sa ... >
Studijama je potvrđen značaj unosa, posebno joda i omega 3-masnih kiselina u toku trudnoće, kako bi se obezbedio pravilan razvoj mozga i prevenirao neadekvatan kognitivni ... >
Godinama unazad svako moje jutro počinje na isti način, uz čašicu zdravlja i imuniteta. Već mi je postala rutina da pijem Orthomol Immun pre svega ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.